Gå direkt till innehållet

Att gå med i en samfälld skog

Det finns olika sätt att bli delägare i en samfälld skog. Det vanliga är att man köper, ärver eller får i gåva en skogsfastighet där det också ingår en andel i en samfälld skog. Det går också att bli delägare genom att ansluta sin skog till en samfälld skog. Då bildar man andelar i den samfällda skogen till den som ansluter sin skog. Det går att ansluta en hel fastighet eller bara en del av den till en samfälld skog. Till exempel ekonomicentra och åkrar lämnas oftast utanför så att bara skogen ansluts.

Ett område ansluts till en samfälld skog mot andelar genom avtal mellan skogsägaren och den samfällda skogen. Avtalet ska bland annat innehålla storleken på den andel i den samfällda skogen som överlåts eller hur den definieras. I materialbanken för samfällda skogar finns en länk till en modell för ett avtal om att gå med i en samfälld skog.

De andelar som överlåts ska till värdet motsvara de områden som ansluts. I avtalet ska avtalsparterna, de områden som ansluts och den samfällda skogen anges. Därför behöver värdet på dessa fastställas. På Lantmäteriverkets webbplats finns publikationen Yhteismetsän ja yhteismetsäosuuden arvo om ämnet.

När avtalet har undertecknats ansöker man hos Lantmäteriverket om att området ansluts till den samfällda skogen. Förrättningen kostar ingenting.

Man behöver inte betala överlåtelseskatt för anslutningen och det orsakar inte heller andra skattepåföljder. Outnyttjad skogsavdragsrätt övergår med det område som ansluts till delägarna i den samfällda skogen.
I tjänsten Laajenevat yhteismetsät har man landskapsvis samlat samfällda skogar som är intresserade av att ingå avtal om nya områden. På kartan kan man se var skogarna finns. Därifrån går det länkar vidare till de samfällda skogarnas webbplatser, där deras kontaktuppgifter finns.
Närmare bestämmelser om fogande av områden till en samfälld skog mot en andel i den samfällda skogen finns i 35 § i lagen om samfällda skogar och kapitel 10 i fastighetsbildningslagen.