Siirry pääsisältöön

Yhteismetsään liittyminen

Yhteismetsän osakkaaksi voi tulla eri tavoin. Yleisintä on ostaa, saada lahjana tai periä metsäkiinteistö, johon kuuluu yhteismetsäosuus. Yhteismetsän osakkaaksi voi tulla myös liittämällä metsänsä yhteismetsään. Liitettävää metsää vastaan liittyjälle muodostetaan yhteismetsäosuuksia.  Yhteismetsään voidaan liittää kiinteistön alue tai sen osa. Talouskeskus ja pellot jätetään yleensä pois yhteismetsästä.

Alueen liittäminen yhteismetsään perustuu siihen liittyvän metsänomistajan ja yhteismetsän keskinäiseen sopimukseen. Sopimukseen kirjataan muun muassa liitettäviä alueita vastaavan yhteismetsäosuuden suuruus tai sen määrittämisperusteet. Yhteismetsän materiaalipankista löytyy linkki yhteismetsään liittymissopimuksen malliin.

Liittyjälle muodostettavien osuuksien täytyy vastata arvoltaan liitettävien alueiden arvoa. Tätä varten yhteismetsään liitettävien metsien ja yhteismetsäosuuden arvot täytyy määrittää. Maanmittauslaitoksen sivuilla on tästä aiheesta hyödyllinen julkaisu yhteismetsän ja yhteismetsäosuuden arvo.

Liittymissopimuksen allekirjoittamisen jälkeen haetaan Maanmittauslaitokselta alueen liittämistä yhteismetsään. Liittämistoimitus on yhteismetsään liittymisen osalta maksuton.

Liittämisestä ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, eikä siitä yleensä aiheudu muitakaan veroseuraamuksia. Mahdollinen käyttämätön metsävähennysoikeus siirtyy liitettävän alueen osalta yhteismetsän osakaskunnalle.

Laajenevat yhteismetsät -palveluun on koottu maakunnittain sellaisia yhteismetsiä, jotka ovat kiinnostuneita tekemään sopimuksia metsäalueiden liittämisestä yhteismetsään. Kartalta pääsee katsomaan laajenemishaluisten yhteismetsien tilusten sijaintia. Palvelussa oleva linkki vie yhteismetsän verkkosivuille, joilta löytyvät yhteismetsän yhteystiedot.

Alueen liittämisestä yhteismetsään yhteismetsäosuuksia vastaan säädetään yhteismetsälain 35 pykälässä ja kiinteistönmuodostamislain 10 luvussa.

Lisätietoja