Gå direkt till innehållet

Provet för naturvårdskortet mäter kunskaperna om naturhänsyn i ekonomiskog

Nyhet - 04.04.2023 09:22

Varje år tar hundratals skogsproffs, skogsägare och studerande Finlands skogscentrals naturvårdskort. I år ordnar Skogscentralen 33 prov för dem som vill ta naturvårdskortet i olika delar av landet. Det går redan att anmäla sig.

I provet ska deltagarna kunna känna igen naturobjekt i terrängen. Foto: Jarmo Laitinen

Provet för Finlands skogscentrals naturvårdskort är ett praktiskt inriktat prov som testar deltagarnas kunskaper i naturhänsyn i ekonomiskog. Framför allt skogsmaskinförare, skogsarbetare och de som planerar stämplingsposter och skogsvårdsarbeten behöver den kunskap som provet mäter.

På senare år har också fler och fler skogsägare deltagit i provet. Skogsägaren Kaisu Hyttinen gjorde det i fjol.

–  Det var värt att delta i provet eftersom det tvingade mig att lära mig naturobjekten i skogslagens tionde paragraf. Nu vet jag hur jag ska beakta dem i skogsvårdsarbete och avverkningar i min egen skog, säger Hyttinen.

I fjol ordnades 33 prov för naturvårdskortet på 19 orter. 931 personer deltog, och 79 procent av dem fick godkänt. 

Känner du igen växten? I provets fältdel ingår artbestämningsuppgifter. Foto: Jarmo Laitinen

Kunskaperna testas i teorin och i skogen

I provet testas deltagarnas kunskaper om naturhänsyn i skogsbruket. Att kunna välja naturhänsynsåtgärder, till exempel naturvårdsträd, känna igen livsmiljöer och behärska vattenvården är viktigt i provet. Dessutom finns det frågor om till exempel landskapsvård, viltvård och fornminnen. I fältdelen av provet ska deltagarna artbestämma växter med örtstam, träd och buskar.

Provet består av två delar. Först ett teoriprov med flervalsfrågor som mäter de allmänna kunskaperna om naturhänsyn. Efter teoriprovet testas deltagarnas kunskaper i terrängen. Terrängprovet består av två olika uppgifter där man bland annat ska bedöma mångfalden på naturvårdsträd som lämnats på en avverkningsyta, behovet av vattenskydd och förutsättningarna för olikåldrig skog.

Hundratals skogsproffs och studerande gör provet

Det har gått att ta naturvårdskortet sedan 1997, och hittills har cirka 19 500 personer gjort det. I sin nuvarande form har provet ordnats i flera år. Provet har förnyats under årens lopp för att motsvara gällande rekommendationer och lagar.

Under de senaste åren har ungefär 800 personer per år skrivit provet.

Naturvårdskortet är personligt och gäller tills vidare. Man kan antingen plugga till provet på egen hand eller delta i en av de förberedande kurserna som läroinrättningarna ordnar.

–  Störst tonvikt läggs på förmågan att känna igen naturobjekt, på frågor om att spara naturvårdsträd och på att man behärskar vattenvården. De delområdena lönar det sig att repetera mest, säger Jarmo Laitinen, expert på naturvård vid Finlands skogscentral.

Harri Karppinen har hållit förberedande kurser inför provet vid Savolax yrkesinstitut. Han vill uppmuntra dem som tänker göra provet att först gå kursen.

– Den förberedande kursen hjälper deltagarna att känna igen de viktiga livsmiljöerna som skogslagen tar upp och andra objekt som är viktiga för den biologiska mångfalden, till exempel olika kant- och övergångszoner, säger Karppinen.

Årets provdatum, orter och kunskapskrav finns på Skogscentralens webbplats. Man anmäler sig till provet via Skogscentralens evenemangskalender.  

Deltagarna bekantar sig med trädfattig torvmark. Foto: Jarmo Laitinen

Videkvistar ger påskglädje och biologisk mångfald Nyhet - 31.03.2023 11:03
Vad betyder hängande grundvatten, hur definieras en fåra? – nu finns en skogshydrologi- och dikningsordlista Nyhet - 12.04.2023 11:17