Gå direkt till innehållet

Nya tillväxtmodeller i bruk - beståndsuppgifterna samt avverknings- och skötselförslagen blir exaktare

Aktörsmeddelande - 04.03.2021 08:05

Skogscentralen började använda Naturresursinstitutets nyaste tillväxtmodeller i januari. Tillväxtmodellerna används för att räkna ut beståndets kommande tillväxt och uppdatera skogsdata. Samtidigt blir det ändringar i avverknings- och skötselförslagen. Tillväxtmodellerna förbättrar kvaliteten på skogsdata i MinSkog.fi, då beståndsuppgifterna och avverknings- och skötselförslagen blir mer exakta. Förbättringen kommer att märkas så småningom när nya skogsdata publiceras och gamla uppdateras.

Finlands skogscentral producerar exaktare skogsdata än tidigare med hjälp av nya tillväxtmodeller. 

Med de nya tillväxtmodellerna höjs beståndets tillväxtprognos speciellt i grövre skogar jämfört med tidigare. Bestånden når diametergränsernas för gallrings- och förnyelsemogenhet snabbare än tidigare. Därmed kommer också gallrings- och förnyelseförslagen att komma tidigare för grövre bestånd. I plantskogar kommer prognoserna att hållas ungefär som förut. 

Målet är att få Skogscentralens tillväxtkalkyler närmare den genomsnittliga beståndstillväxten som mäts i riksskogstaxeringen (RST). 

Exaktare avverkningsprognoser för blandskog 

Avverknings- och skötselförslagen för skogarna kommer att räknas ut på ett nytt sätt i fortsättningen. Uträkningen bygger på skogens trädslagsförhållanden och de trädslagsspecifika gallringsmodellerna som finns i Tapios skogsvårdsrekommendationer, Råd i god skogsvård. I uträkningen beaktas också de rekommenderade åldersgränserna för när skogen bör förnyas. 

- Till exempel i en blandskog med tall och björk räknas den lämpliga gallringstidpunkten inte rakt av med huvudträdslagets gallringsmodell, utan man använder gallringsmodellerna för tallskog och björkskog enligt trädslagsförhållandet, säger skogsdatachefen Esko Välimäki vid Finlands skogscentral. 

Det nya sättet att räkna ger avverkningsförslag och uttagskalkyler som stämmer bättre än tidigare, speciellt i blandskog. Avverkningsförslagen kommer inte längre att vara så känsliga för feltolkningar av huvudträdslaget utifrån fjärrkarterat material. 

Förändringarna syns på alla figurer i höst 

Effekterna av det nya sättet att räkna kommer att synas i uppgifterna för skogsdatafigurerna så småningom under år 2021. Först kommer de att märkas i åtgärdsförslagen i nya skogsdata som blir klara i MinSkog.fi och på enskilda skogsfigurer vars uppgifter uppdateras. Senast efter de årliga tillväxtkalkylerna på hösten kommer förändringarna att synas på alla skogsfigurer. 

Metoden för att räkna ut tillväxten har utvecklats i samarbete med Naturresursinstitutet och bolaget Simosol Oy. Innan metoden togs i bruk har den testats genom kvalitetskontrollmätningar av skogsdata i terrängen.  

Tilläggsinformation:  

Esko Välimäki
skogsdatachef
Finlands skogscentral
tfn 040 718 4206
esko.valimakiatmetsakeskus.fi (esko[dot]valimaki[at]metsakeskus[dot]fi) 

Juha Antinluoma
skogsdataexpert
Finlands skogscentral
tfn 040 525 3210
juha.antinluomaatmetsakeskus.fi (juha[dot]antinluoma[at]metsakeskus[dot]fi) 

Skogscentralens uppföljningstjänst för avverkningsplaner fungerar igen Aktörsmeddelande - 03.03.2021 15:19
Lättare att göra finansieringsansökan i tjänsten MinSkog.fi Aktörsmeddelande - 25.03.2021 13:16