Gå direkt till innehållet

Stöden för skogsbruket ändras nästa år

Nyhet - 24.04.2023 12:58

Det nya incitamentsystemet för skogsbruket, metka, ersätter det nuvarande kemera-stödsystemet år 2024. I metka understöds i huvuddrag samma arbetsslag som i kemera; aktiv vård av privatskogar i rätt tid, naturvård och upprätthållande av vägnätet för skogsbruket.

I metka behöver stöd vår vård av plantbestånd och ungskog inte sökas i förväg, utan först efter utfört arbete.  

Stöden för skogsbruket uppmuntrar privata skogsägare att vidta åtgärder som ökar tillväxten i skogarna, tryggar och ökar skogarnas biologiska mångfald, främjar vattenvården inom skogsbruket, stävjar klimatförändringen, främjar skogarnas anpassning till klimatförändringen och upprätthåller vägnätet för skogsbruket. 

Följande arbeten stöds i det nya incitamentsystemet för skogsbruket:  

  • vård av plantbestånd och ungskog, hopsamling av klenträd 
  • vitaliseringsgödsling  
  • upprättande av en plan för vård av torvmarksskog  
  • vattenvårdsåtgärder och byggande av vägar på dikesrenar i torvmarksskog 
  • vägnätet för skogsbruket  
  • miljöstöd, vård av skogsnaturen  
  • hyggesbränning. 

Avsikten är att det nya incitamentsystemet för skogsbruket ska träda i kraft vid ingången till år 2024. Ikraftträdandet förutsätter EU-kommissionens godkännande, vilket väntas senast i höst. Om detaljerna för stöden och stödnivåerna bestäms i en förordning som var på remiss i höstas. Regeringen utfärdar förordningen efter handläggningen i kommissionen. 

Stöd för vård av plantbestånd och ungskog söks i efterhand

Stödet för vård av plantbestånd och ungskog ändras jämfört med kemera. I det nuvarande kemera-systemet skickar skogsägaren en finansieringsansökan till Skogscentralen innan arbetet inleds. Efter utfört arbete skickar skogsägaren en anmälan om verkställande till Skogscentralen. Ett ombud eller en aktör kan också skicka in ansökan och anmälan om verkställande i markägarens ställe. Stödet betalas ut på basis av anmälan om verkställande. 

I metka ansöker man om stöd endast med anmälan om verkställande efter utfört arbete, utan ansökan i förväg.   

För ett arbetsobjekt där det ska utföras vård av plantbestånd och ungskog kan stöd fås på nytt om det gått minst fem år sedan utbetalningen av föregående stöd. Tidsgränsen på fem år gäller också stöd som erhållits under kemera-tiden. Stöd kan således fås på nytt för samma arbetsobjekt om det har gått minst fem år sedan föregående stöd betalades enligt kemera.

Syftet med stödförfarandet är att uppmuntra skogsägarna till vård av plantskog i rätt tid, varvid resultatet blir en bra förstagallringsskog. Att stöd kan fås på nytt för samma område innebär till exempel att man först kan få stöd för tidig vård av plantbeståndet och i ett senare skede stöd för den sista gallringen av de uppvuxna plantorna. En bra tidpunkt för den tidiga vården är i allmänhet ungefär fem år från att plantskogen anlades. Den sista plantskogsvården borde göras när träden är cirka fem meter höga. I södra Finland utförs vård av plantbestånd med i medeltal 6–8 års intervall.  

Stöd för vårdplaner och vattenvård i torvmarksskogar

Den största ändringen i metka jämfört med nuvarande kemera hör samman med torvmarksskogar. I fortsättningen beviljas inget stöd för rensning av diken, men däremot ska markägare kunna få stöd för att upprätta en plan för vård av torvmarksskog. Stöd ska också kunna beviljas för sådana vattenvårdsåtgärder och sådant byggande av vägar på dikesrenar som ingår i den upprättade planen för vård av torvmarksskog.

En plan för vård av torvmarksskog ska vara heltäckande och upprättad av en fackman. Den ska omfatta bland annat vattenvården och en rätt reglering av vattennivån i torvmarksskogarna. Vattennivån har en stor betydelse i torvmarksskogar, eftersom den påverkar både trädbeståndets tillväxt, belastningen på vattendragen och utsläppen från marken.  

Nästa år kan markägare ansöka om stöd för hyggesbränning.

Hyggesbränning ett nytt arbetsslag i stödsystemet 

I det nya incitamentsystemet för skogsbruket kan markägarna ansöka om stöd för hyggesbränning. Hyggesbränning syftar till att främja den biologiska mångfalden. Vid hyggesbränning uppkommer lämpliga livsmiljöer för arter som är beroende av brunnet trä. Erhållande av stöd förutsätter att naturvårdsträd lämnas på den skogsförnyelseyta som ska brännas och att även dessa träd bränns. Stöd betalas utifrån den hyggesbrända arealen. En separat ersättning betalas för brända naturvårdsträd. 

Ett mål är skogsvägar som kan användas året runt

Genom stödet för skogsvägar vill man säkerställa att nätverket av skogsvägar kan användas året runt. I metka beviljas stöd för grundlig för bättring av enskilda vägar och byggande av nya vägar, på samma sätt som i kemera. Om en grundlig förbättring av en skogsväg genomförs som ett gemensamt projekt beviljas stöd upp till en viss andel i procent av kostnaderna. Brobyggen och -reparationer höjer stödnivån. Stöd kan fås även för en grundlig förbättring av en skogsväg som sker inom en fastighets område.  

Grundliga vägförbättringar ska alltid när det är möjligt genomföras så att vattenlevande organismer kan förflytta sig obehindrat. 

Stöd för vitaliseringsgödsling enligt arealen

Syftet med stödet för vitaliseringsgödsling är att förbättra näringsbalansen i skogarna och öka tillväxten och kolbindningen i dem. I metka kan man få stöd för vitaliseringsgödsling av torvmarksskogar samt för gödsling av skogar där det förekommer brist på bor.

I kemera betalas stöd utifrån de faktiska kostnaderna, men i metka är stödet ett fast arealbaserat stöd.  

Miljöstödet och stödet för naturvårdsprojekt är nästan oförändrade 

Syftet med miljöstödet och stödet för naturvårdsprojekt är att främja den biologiska mångfalden i ekonomiskogar. I det nya incitamentsystemet är stöden i princip desamma som i kemera.

Miljöstöd beviljas skogsägare i första hand för att trygga särskilt viktiga livsmiljöer enligt skogslagen i situationer där tröskeln för liten olägenhet överskrids. Stöd kan även beviljas för andra objekt som är värdefulla med hänsyn till mångfalden. Ett miljöstödsavtal mellan Skogscentralen och markägaren ingås för 10 år.

Stöd för naturvård kan sökas till exempel för vård och iståndsättning av livsmiljöer, restaurering och vattenvård. Stöd beviljas utifrån en projektansökan för naturvård eller markägarens ansökan.  

Luonnonhoidon tukea voi hakea esimerkiksi vesiensuojelutöihin. 

Metka-arbeten får inleds först år 2024 

Skogsägaren ska lämna in en förhandsplan till Skogscentralen över de arbeten som metka-stöd söks för. Förhandsplanen ska lämnas in för alla arbetsslag förutom vård av plantbestånd och ungskog. Arbetena kan inledas först när Skogscentralen har godkänt ansökan och planen.  

Skogsägaren kan dock börja planera arbetena redan innan metka-lagen träder i kraft. Exempelvis kan stämpelposten och naturvårdsträden för en hyggesbränning planeras redan under innevarande år, men ansökan kan göras först efter att lagen trätt i kraft och hyggesbränningen utföras först efter att planen har godkänts. Även miljöstödsärenden och alla andra arbeten som kräver en plan kan förberedas innan lagen träder i kraft och ansökan har godkänts. 

Stöd för vård av plantbestånd och ungskog förutsätter ingen förhandsplan. Arbetena får emellertid inte inledas innan metka-lagen har trätt i kraft. Om metka träder i kraft 1.1.2024 kan stöd fås för arbete som inletts tidigast 1.1.2024. 

Skogscentralen har förberett ett system för behandling av metka-ansökningar. När lagen träder i kraft inleds behandlingen av ansökningar för olika arbetsslag stegvis. Först kommer det nya systemet att kunna behandla ansökningar om stöd för vård av ungskog och för vitaliseringsgödsling. Handläggningen av ansökningar om stöd för andra arbetsslag inleds sedan stegvis under 2024. 

Kemera-ansökningar till Skogscentralen före utgången av september

Finlands skogscentral kan bevilja kemera-stöd ännu under år 2023. Skogsägare ska lämna in sina kemera-ansökningar till Skogscentralen senast 1.10.2023. Tidsfristen för genomförandet av projekten framgår av beslutet om godkännande. Skogscentralen kan betala ut de beviljade stöden fram till utgången av år 2026. 

Mer information om det nya incitamentsystemet för skogsbruket finns på Skogscentralens webbplats.

Framtidsrapport: Naturvårdsarbeten ger företagare ökade jobbmöjligheter Nyhet - 20.04.2023 08:50
Ny handbok om att trygga förhållandena för flygekorrar i ekonomiskogar Nyhet - 25.04.2023 08:25