Siirry pääsisältöön

Metsitystaito

Hanke on päättynyt

Hankkeen rahoittajat

Suomen hiilineutraaliustavoite vuoteen 2035 mennessä edellyttää hiiltä sitovan metsäalan lisäämistä. Metsäalaa voidaan lisätä esimerkiksi turvetuotannosta vapautuneita suonpohjia ja maatalouden käytöstä poistuneita peltoja metsittämällä.

Pohjois-Pohjanmaalla toimineen Metsitystaito-tiedonvälityshankkeen tarkoituksena oli auttaa metsänomistajia ja toimijoita tunnistamaan metsitykseen soveltuvat kohteet ja metsittämään ne tuloksellisesti. Hankkeessa kerättiin olemassa oleva metsitystieto tietotuotteiksi, huomioiden maankäytön hiili-, vesistö-, ympäristö- ja talousvaikutukset. Tietoa jalostettiin Pohjois-Pohjanmaalle sopiviksi käytännön ohjeiksi metsityksen parissa toimiville.

Hankkeen tavoitteet olivat:

  • Lähtötiedon selvittäminen tutkimuksista, metsitys- ja tukijärjestelmän ohjeista, hyväksytyistä ja hylätyistä tukipäätöksistä sekä metsänomistajien ja toimijoiden kokemuksista metsityksestä.
  • Tiedon jalostaminen julkaistaviksi tietopaketeiksi ja käytännön työohjeiksi.
  • Tiedon jakaminen metsityksen parissa toimiville perinteisin ja digitaalisin keinoin.

Tälle sivulle on koottu hankkeen julkaisema materiaali ja linkkejä muiden tuottamiin materiaaleihin.

Metsittäminen

Tuloksellinen metsittäminen alkaa kohteen metsityskelpoisuuden määrittämisestä. Metsitettävän kohteen tulee olla luontaisesti ja vesitaloudeltaan puuston kasvulle sopiva. Alueet, joita vesi vaivaa jatkuvasti, eivät sovellu metsitykseen. Myös kohteet, joilla tarvitaan toistuvia lannoituksia ovat kannattavuudeltaan heikkoja kohteita. Lue lisää metsityskelpoisuuden määrittämisestä tarinakartasta ja tutustu Kannattaako metsitys -webinaarin materiaaleihin.

Kannattaako metsitys? -webinaari 18.4.2023

Tapion (2020) mukaan metsitettäviä alueita on Pohjois-Pohjanmaalla yhteensä 20 400 hehtaaria, joista 2 700 hehtaaria turvetuotannosta jo poistuneita maa-aloja, loput peltoja. Myös Metsäkeskus on määrittänyt metsitykseen soveltuvia kohteita paikkatietoaineistoista. Aineistojen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on runsaasti metsittämiseen soveltuvia kohteita.

Metsityksen toimenpiteet

Useimmilla metsityskohteilla tarvitaan maanpinnan käsittelyä, pintakasvillisuuden torjuntaa ja lannoitusta. Myös vesitaloutta voidaan joutua parantamaan ojia kunnostamalla. Jos metsityskohteella tarvitaan vähäistä suurempaa kuivatusta ojittamalla, siitä on tehtävä ojitusilmoitus alueelliseen ELY-keskukseen.

Kohteen maalaji vaikuttaa puulajivalintaan ja maanmuokkausmenetelmään.  Yleisimmin metsityksessä käytetään kuusta, mäntyä sekä raudus- ja hieskoivua, mutta myös jaloja lehtipuita voidaan käyttää niille sopivilla kasvupaikoilla. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen kannattaa myös huomioida kohteen puulajivalinnassa. Lue lisää eri puulajien soveltuvuudesta turvetuotannosta poistuville kohteille Luonnonvarakeskuksen raportista:

Metsityskohteiden maanmuokkauksessa käytetään metsän uudistamisesta tutuja menetelmiä, joista mätästys sopii useimmille kohteille. Mätästyksessä maanpinta rikkoutuu vain mättäiden kohdalta, mikä vähentää muokkauksen aiheuttamaa hiilen vapautumista maaperästä. Mikäli viljelystä poistunut pelto metsitetään heti viljelykäytön päätyttyä, voidaan maanmuokkausmenetelmänä käyttää myös viilukyntöä.

Tapiossa on laadittu ohjeelliset metsityksen toimenpideketjut maatalouskäytöstä poistuneille kivennäis- ja turvemaan pelloille sekä turvetuotannosta vapautuneille suonpohjille. Metsitysketjut kuvaavat koko metsityksen vaiheet työmaasuunnittelusta aina taimikon varhaisperkaukseen.

Ravinne-epätasapino tai ravinteiden puutos on yleistä metsityskohteilla. Turvepohjaisilla kohteilla tarvitaan usein kalium- ja fosforilannoitusta, myös boorinpuutos on yleistä. Entisillä viljelyalueilla typpipitoisuus on usein korkea, mutta hivenravinteista on puolestaan puutetta. Metsityskohteiden lannoitustarpeesta ja -menetelmistä kerrottaan Metsityksen jälkihoito -webinaarin esityksissä.

Metsityksen jälkihoito -webinaari 30.11.2023

Metsityksen haasteet, riskit ja jälkihoito

Metsityskohteen jälkihoito

Yksi merkittävimmistä haasteita metsityksessä on pintakasvillisuuden torjunta. Taimikon kehittymisen alkuvaiheessa heinäämistä joudutaan tekemään useamman vuoden ajan ja monilla kohteilla jopa kaksi kertaa kasvukauden aikana. Osalla kohteista myös varhaisperkaus tulee nopeasti ajankohtaiseksi ja sitäkin voidaan tarvita useamman kerran.

Kokemuksia pellon metsityksestä ja Metsityksen haasteita -videoilta saat lisätietoa ja käytännön näkemyksiä ja kokemuksia asiasta. Heinäntorjuntaan on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja, joita on esitelty Metsityksen jälkihoito -webinaarin materiaaleissa.

Hankkeessa tuotetut videot

Metsityksen vaihtoehtona kosteikko

Pohjois-Pohjanmaalla esiintyy happamia sulfaattimaita ja näillä kohteilla maaperän kuivatussyvyyden kasvattaminen voi estää metsittämisen. Tällöin vaihtoehtoina ovat luontainen kasvittuminen tai alueen vettäminen kosteikoksi. Tutustu tarkemmin suonpohjien jatkokäytön vesistövaikutuksiin hankeen webinaariaineistossa, jossa kerrotaan kosteikoiden perustamisesta ja niiden vesistökuormituksesta. Hyvin onnistunut kosteikko on parhaimmillaan ravinnenielu.

Suonpohjien jatkokäytön vesistövaikutukset -webinaari 14.3.2023

Metsitys ja ilmastotavoitteet

Suurin ilmastohyöty saavutettaisiin metsittämällä turvepohjaisia peltoja ja entisiä turvetuotantoalueita. EU:n metsien käyttöön vaikuttavasta ilmastopolitiikasta, hiilen sidonnan ja varastoinnin keinoista metsissä ja metsityksessä sekä hiilikaupan pelisäännöistä saat tietoa hankkeen Ilmasto ja metsien käyttö -seminaariesityksistä.

Ilmasto ja metsien käyttö -seminaari 21.11.2023

Kannattaako metsitys? -webinaari 18.4.2023

Metsitys ja hiilensidonta julkisella sektorilla -virtuaalityöpaja 30.3.2023

Metsitystuki

Laki metsityksen määräaikaisesta tukemisesta 1114/2020 tuli voimaan vuoden 2021 alusta ja se oli voimassa vuoden 2023 loppuun.

Hankkeessa selvitettiin maanomistajien suhtautumista ja näkemyksiä metsitystuesta. Lähes 70 % vastaajista piti taloudellista tuottoa, hiilensidonnan lisäämistä ja vesiensuojelun huomioimista erittäin tärkeinä tai tärkeinä tavoitteina metsityksissä. Myös luonnon monimuotoisuuden huomioiminen oli vastaajien mukaan tärkeää.

Metsitystuki nähtiin tärkeäksi kannustimeksi metsittämiseen ja ilman tukea metsitys onkin useilla kohteilla taloudellisesti heikosti kannattavaa. Metsitystuen kustannuskorvaus arvioitiin riittäväksi, sen sijaan hoitopalkkion suuruus ei tyydyttänyt vastaajia. Tutustu tarkemmin metsitystukikyselyn tuloksiin ja lue aiheista lisää:

Hankkeen toteutus ja rahoitus

Hanke sai rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tiedonvälityshankkeena. Hankkeen toteutusaika oli 1.3.2022–28.2.2024. Hankkeen päähallinnoijana toimi Luonnonvarakeskus.

Toiminta-alue
Pohjois-Pohjanmaa

Hankkeen toteuttajat

Metsäkeskuksen logo
Luonnonvarakeskuksen logo

Lisätietoja