Siirry pääsisältöön

Uudet metsävaratiedot julkaistu kesän 2020 inventoinneista

Uutinen - 26.01.2022 11:07

Vuonna 2020 alkanut metsien inventointikierros on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Kesällä 2020 kartoitettujen yksityismetsien uudet metsävaratiedot on nyt kokonaisuudessaan julkaistu. Tiedot ovat metsänomistajien käytettävissä Metsään.fi-palvelussa ja ne on julkaistu myös avoimena metsä- ja luontotietona.

Metsien inventointi perustuu lentokoneesta tehtävään laserkeilaukseen ja ilmakuvaukseen, maastossa tehtäviin koealamittauksiin sekä monipuolisiin laskentoihin. Kuva: Johanna Kleemola

Kesän 2020 inventointien metsävaratietojen julkaisu on valmistunut. Suomen metsäkeskus on julkaissut tietoa 18 alueelta eri puolilta Suomea, joiden yksityismetsien metsämaan kokonaispinta-ala on liki 2,2 miljoonaa hehtaaria. 

Kaikki julkaistut metsävaratiedot ovat saatavilla Metsään.fi-palvelusta tilakohtaisena tietona yksityisille metsänomistajille. Tiedot on julkaistu myös avoimena metsä- ja luontotietona. Inventointialueilla metsää omistaville ilmoitetaan kirjeitse tai sähköpostilla uuden metsävaratiedon valmistumisesta.

Metsävaratietoa on nyt tuotettu kartoitettujen alueiden yksityismetsistä, mutta tulevan kevään aikana tiedot tuotetaan myös esimerkiksi kuntien, yhteisöjen ja yhtiöiden metsistä. 

Tarkista oman metsätilan tietojen julkaisuvuosi

Metsien inventointi yksittäisellä alueella kestää 1,5-2 vuotta. Tällä hetkellä Metsäkeskuksessa käsitellään aineistoja kesän 2021 laserkeilauksista ja ilmakuvauksista. Viime kesän inventoinneista metsävaratietoa aletaan julkaista kevään aikana. 

Vuosittaisten inventointialueiden sijainti ja myös tulevien vuosien laserkeilaus- ja ilmakuvausalueet ovat nähtävillä Maanmittauslaitoksen Laserkeilaus ja ilmakuvaus -sivustolla. Oman metsätilan tietojen tulevan julkaisuvuoden voi tarkistaa jo nyt Metsävaratiedon saatavuus -karttapalvelusta Metsäkeskuksen verkkosivuilta.  

Avoimesta metsä- ja luontotiedosta on hyötyä koko metsäalalle

Meneillään oleva metsien inventointikierros (2020-2025) kuuluu Maanmittauslaitoksen koordinoimaan kansalliseen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaan. Metsien inventointi perustuu lentokoneesta tehtävään laserkeilaukseen ja ilmakuvaukseen, maastossa tehtäviin koealamittauksiin sekä monipuolisiin laskentoihin. Näitä aineistoja yhdistämällä Metsäkeskus tuottaa monipuolista tietoa metsien kasvupaikoista, puustosta, luontokohteista sekä ehdotuksia hakkuista ja hoitotöistä. 

Metsien inventoinneissa käytetään aiempaa tarkempaa laserkeilausaineistoa ja uudistettua menetelmää. Näin myös tuotettavan metsävaratiedon laatu on jonkin verran parantunut. 

-Puuston kokonaistilavuus, pohjapinta-ala, läpimitta ja pituus saadaan aiempaa hieman tarkemmin, jolloin toimenpide-ehdotuksetkin ovat entistä paremmin ajoitettuja. Myös puulajitiedoissa on selvää parannusta ja aineisto on tasalaatuisempaa. Taimikoiden ja puustoltaan hyvin vaihtelevien kuvioiden tiedoissa voi edelleen olla epätarkkuutta, kertoo metsätiedon johtava asiantuntija Juho Heikkilä Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäkeskuksen julkisin varoin ylläpitämästä avoimesta metsä- ja luontotiedosta on muodostumassa koko metsätietoekosysteemin perusta. 

- Kattavaa ja laadultaan entistä parempaa metsä- ja luontotietoa hyödynnetään yhä laajemmin suoraan Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelun kautta. Myös kaupalliset yritykset perustavat palvelunsa yhä useammin avoimen metsä- ja luontotiedon pohjalle, sanoo metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä Metsäkeskuksesta. 

Lue lisää metsävaratiedon laadusta Juho Heikkilän blogikirjoituksesta Metsään-lehdestä
 

Metsäveroilmoitus kannattaa muistaa alkuvuodesta Uutinen - 25.01.2022 08:47
Pellon toimisto suljetaan Uutinen - 27.01.2022 10:42