Siirry pääsisältöön

Metsäveroilmoitus kannattaa muistaa alkuvuodesta

Uutinen - 25.01.2022 08:47

Metsänomistajien kannattaa nyt alkuvuodesta perehtyä huolella metsäveroilmoituksen täyttämiseen ja ilmoittaa kaikki edellisvuoden metsätalouden tulot ja menot. Metsäverotukseen tuli vain pieniä muutoksia koskien verovuotta 2021. Metsämaan laskennalliset arvot nousivat lähes kaikissa maakunnissa vuodenvaihteessa.

Metsäveroilmoituksen voi tehdä helposti verkossa. 

Metsäveroilmoituksen jättää vuosittain yli 200 000 metsänomistajaa. Metsäveroilmoituksessa ilmoitetaan kaikki metsätaloudesta edellisvuonna 2021 saadut tulot ja menot sekä niihin liittyvät saadut ja maksetut arvonlisäverot. Lisäksi ilmoitetaan mahdolliset metsätalouden poistot, varaukset, varausten tuloutus ja metsävähennyksen käyttötilanne.  

– Metsätalouden menojen ilmoittaminen on täysin metsänomistajan oman aktiivisuuden varassa. Jos menoja ei veroilmoituksella ilmoiteta, niin ne jäävät hyödyntämättä vähennyksinä, muistuttaa metsätilarakenteen johtava asiantuntija Antti Pajula Suomen metsäkeskuksesta.  

Pelkkää metsätaloutta harjoittavan metsäveroilmoitus (2C-lomake) tulee olla perillä Verohallinnossa viimeistään 28.2.2022. Maataloutta ja elinkeinotoimintaa harjoittavat palauttavat metsäveroilmoituksen kuukautta myöhemmin, eli viimeistään 1.4.2022 mennessä. Arvonlisäveroilmoitus ja arvonlisäveron maksu tulee kuitenkin olla perillä Verohallinnossa kaikilta metsätalouden harjoittajilta helmikuun loppuun mennessä.  

Verotusyhtymien ja kuolinpesien sähköisessä metsäveroilmoittamisessa käyttämät vanhat Katso-tunnisteet eivät enää ole toiminnassa, ja ilmoitukset tulee nyt jättää etukäteen haetuilla Suomi.fi-valtuuksilla. Jos valtuuksia ei vielä ole, niin verotusyhtymien ja kuolinpesien metsäveroilmoitus tulee hoitaa paperisella ilmoituksella.  

Metsäverotukseen vain pieniä muutoksia 

Metsäverotukseen tuli vain pieniä muutoksia koskien verovuotta 2021. Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nousi edellisvuoden 10 000 eurosta 15 000 euroon. Metsätalouden poistojen viimeisen poiston raja nousi 200 eurosta 600 euroon. Monet metsäverotuksen ohjearvot, kuten esimerkiksi päivärahavähennykset ja eri kulkuneuvojen käyttötaksat pysyivät kuitenkin ennallaan.  

Verotuksessa ilmoitettavat keskimääräiset hankintatyötaksat nousivat 1,5 prosenttia, mikä vastaa palkkojen nousua. Nousua on tullut myös omaan käyttöön otetun puutavaran kantoraha-arvoihin. 

Uudet metsämaan laskennalliset arvot 

Verohallinto on vahvistanut verovuodelle 2022 uudet maakunnalliset metsämaan laskennalliset arvot. Niitä sovelletaan verovuonna 2022 tapahtuvissa perinnöissä, lahjoituksissa ja kaupoissa silloin, kun ei ole käytettävissä metsäammattilaisen tekemää tila-arviota. Arvot ovat lähes kaikissa maakunnissa nousseet edellisvuodesta 100-300 euroa hehtaarilta, mikä johtuu kauppahintojen noususta vapaiden markkinoiden metsätilakaupoissa.  

Maanmittauslaitoksen taksoista ovat vuodenvaihteessa nousseet lainhuudatusmaksu 144 euroon ja sähköisen kiinteistönvaihdannan palvelumaksu 197 euroon. Ennallaan ovat pysyneet kaupanvahvistusmaksu ja erilaiset ote- ja todistusmaksut. Lohkomis- ja halkomismaksuihin on tullut noin 2,5 prosentin korotukset.  

Metsätietöiden kemera-tukipäätökset edellyttävät taas tiekunnan lainvoimaista päätöstä Uutinen - 21.01.2022 08:17
Uudet metsävaratiedot julkaistu kesän 2020 inventoinneista Uutinen - 26.01.2022 11:07