Liito-orava on yksi uhanalaisista metsälajeista, jonka esiintymisellä voi olla vaikutusta metsien käsittelyyn. Lajin lisääntymis- ja levähdyspaikkaa ei saa hävittää eikä heikentää. Metsänomistaja voi tarkistaa metsätilalleen merkityt tiedossa olevat liito-oravahavainnot Metsään.fi-palvelusta. Palveluun on nyt päivitetty ajantasaiset ja vahvistetut liito-oravatiedot.
Liito-orava on luonnonsuojelulailla suojeltu metsissä elävä yöaktiivinen nisäkäs. Se rakentaa pesänsä yleensä haavan koloon, oravan risupesään tai pönttöön.
Metsänomistajan ja hakkuuoikeuden haltijan vastuulla on varmistaa, että liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa ei hävitetä eikä heikennetä. Alueellinen ELY-keskus valvoo, kuinka liito-orava otetaan huomioon metsätalouden toimenpiteissä. Tapio on tuottanut metsänomistajien ja toimijoiden käyttöön neuvontamateriaalia liito-oravan huomioimisesta metsänkäytön yhteydessä.
Metsään.fi-palvelussa ainoastaan viranomaisten vahvistamat liito-oravatiedot
Metsäkeskus lähettää tiedossaan olevien liito-oravan levähdys- ja lisääntymispaikkojen läheisyyteen osuvista metsänkäyttöilmoituksista tiedon maanomistajalle, tiedossaan olevalle hakkuuoikeuden haltijalle sekä alueelliselle ELY-keskukselle.
– Metsänomistaja voi tarkistaa metsätilalleen merkityt liito-oravahavainnot Metsään.fi-palvelusta, jonne Metsäkeskus on juuri päivittänyt ajantasaiset tiedot. On huomattava, että palvelussa on ainoastaan viranomaisten vahvistamia liito-oravatietoja, kertoo johtava luontotiedon asiantuntija Miia Saarimaa Suomen metsäkeskuksesta.
Metsäkeskus saa nykyisin liito-oravatiedot Lajitietokeskukselta. Yksi Lajitietokeskuksen palveluista on Laji.fi-palvelu, jossa on erilliset käyttöliittymät sekä suurelle yleisölle, että viranomaisasiakkaille. Palvelussa on paljon havaintotietoa tarjolla, mutta Metsäkeskuksen liito-oravatiedot perustuvat Metsähallituksen ylläpitämään LajiGIS-aineistoon.
– Aineisto ei välttämättä sisällä tietoa kaikista liito-oravakohteista. Jos maastossa havaitaan liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikka, vaikuttaa se metsänkäyttöön. Liito-orava on suojeltu, vaikka viranomaisella ei olisi tietoa sen esiintymisestä. Viime kädessä vastuu on hakkuuoikeuden haltijalla, muistuttaa projektipäällikkö Susanna Rokkanen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.
Metsänomistaja voi tarkistaa eri lajihavaintoja Laji.fi-sivustolta
Havaintoja liito-oravista ja muista uhanalaisista lajeista voivat kaikki käydä katsomassa Laji.fi-sivustolta. Sivustolla on sekä viranomaisten vahvistamia että kansalaisten ilmoittamia havaintoja. Joidenkin arkaluonteisten lajien paikkatiedot on karkeistettu yhden tai viiden kilometrin ruudun tarkkuudelle.
Arkaluonteisten eli sensitiivisten lajien luettelo löytyy Laji.fi-sivustolta etusivun alaosasta kohdasta: Tiedonhallinta – Sensitiivinen lajitieto.
Lisätietoja:
Miia Saarimaa
johtava luontotiedon asiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 050 410 8559
miia.saarimaametsakeskus.fi
Susanna Rokkanen
Projektipäällikkö, Metsänkäyttöilmoitus-OHKE-hanke
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
p. 0295 029 157
susanna.rokkanenely-keskus.fi