Siirry pääsisältöön

Ilmastokestävä metsänhoito

Ilmastonmuutos tuo vaikutuksia myös Suomen metsille. Hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä ja keskilämpötilan nousu lisäävät puuston kasvua, mutta toisaalta myös metsätuhojen riski lisääntyy. Metsien tuhoriskeistä on lisätietoa Tuhot metsissä -sivulla.

Ilmastokestävällä metsänhoidolla voidaan varmistaa metsien kyky sopeutua ilmastonmuutokseen sekä hillitä metsänhoidon valinnoilla ilmastonmuutosta.

Sopeutumisen varmistaminen

Metsien kykyyn sopeutua ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa oikea-aikaisella, suunnitelmallisella ja aktiivisella metsän- ja luonnonhoidolla. Samalla voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma puuston lisäkasvu. Kasvupaikan mukaiseen puulajivalintaan on syytä kiinnittää huomiota ja sekapuustoisuuden suosiminen pienentää tuhoriskejä. Lehtipuusekoitus lisää myös luonnon monimuotoisuutta.

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on myös metsien sopeutumiskyvyn varmistamista. Monimuotoisuuden turvaaminen vahvistaa metsien kykyä sopeutua ympäristön muutoksille ja vähentää esimerkiksi metsien haavoittuvuutta yksittäisille tuhohyönteislajeille.

Ilmastonmuutoksen hillintä

Metsien ja puutuotteiden avulla voidaan hillitä ilmastonmuutosta. Hillinnässä olennaista on puuston tehokkaasta hiilensidonnasta huolehtiminen, kasvihuonekaasupäästöjen minimointi ja fossiilisten raaka-aineiden korvaaminen puupohjaisilla tuotteilla.

Hiilensidontaa voidaan vahvistaa nopeilla ja laadukkailla metsänuudistamistoimenpiteillä sekä hyödyntämällä jalostettua taimimateriaalia. Metsien hiilensidontaa voidaan lisätä lannoitusten ja avoimien alojen metsitysten avulla.

Sopivasta kasvutilasta huolehtiminen varmistaa puuston elinvoimaisuuden ja nopeuttaa järeytymistä, jolloin puuston tuhokestävyys paranee ja ainespuun osuus kasvaa koko metsikön kiertoaikana. 

Eri metsänhoitoimenpiteiden tavoitteena on, että metsä tuottaa laadukasta puuraaka-ainetta, josta voidaan jatkossa jalostaa erilaisia puupohjaisia tuotteita. Näillä tuotteilla voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita ja sitoa hiiltä lopputuotteisiin. Parhaiten hiili sitoutuu pitkäkestoisissa puutuotteissa, kuten rakenteissa.