Metsänomistajien kannattaa keskustella ajoissa omien lasten ja lastenlapsien kanssa metsistä ja niiden hoidosta. Keskustelu helpottaa metsänomistamiseen liittyvien perinteiden siirtymistä seuraaville sukupolville ja auttaa myös metsätilan sukupolvenvaihdoksessa. Suomen metsäkeskuksen ja Suomen Metsämuseo Luston yhteisessä hankkeessa on tuotettu uusi opas metsänomistajaperheiden metsäsuhdekeskustelun tueksi.
Kolme sukupolvea metsässä. Metsänomistajaperheissä kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi metsät ja tulevaisuuden suunnitelmat. Kuva: Sanna Meriläinen
Suomessa metsät ovat pääasiassa tavallisten perheiden ja yksityishenkilöiden omistuksessa. Lähitulevaisuudessa metsänomistajakunta muuttuu. Yhä useampi tuleva metsänomistaja ei välttämättä tunne metsiään, metsänomistamiseen liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia tai metsätaloutta.
– Vaikka metsät edelleen siirtyvät monessa perheessä seuraavalle sukupolvelle, metsänomistamiseen liittyvä tietotaito, merkitykset ja perinteet eivät välttämättä siirry eteenpäin, sanoo tutkimuspäällikkö Reetta Karhunkorva Suomen Metsämuseo Lustosta.
Keskustelu rakentaa yhteistä ymmärrystä metsistä
Savolainen metsäkeskustelu -hankkeessa on tuotettu uusi opas helpottamaan metsänomistajaperheiden keskustelua metsistä. Opas kertoo erilaisista metsäsuhteista ja tarjoaa vinkkejä siihen, kuinka keskustelun metsistä voi aloittaa. Oppaassa on neuvoja myös siihen, kuinka vaikeita aiheita ja ristiriitoja voi käsitellä ja kuinka keskustelu sujuu rakentavasti.
– On tärkeää, että kaikki perheenjäsenet saavat kertoa rauhassa oman näkemyksensä. Keskustelun pohjalta perhe voi rakentaa yhteistä ymmärrystä suvun metsistä ja niiden tulevaisuudesta. Keskustelu lisää metsäomaisuuden arvostusta ja helpottaa myös metsätilan sukupolvenvaihdosta, sanoo projektipäällikkö Esa Lappalainen Suomen metsäkeskuksesta.
Oppaaseen on koottu esimerkkitarinoita, joissa eteläsavolaiset metsänomistajaperheet kertovat ajatuksiaan omistamistaan metsistä, niiden merkityksestä ja tulevaisuudesta. Oppaassa on myös tietoa metsätilan sukupolvenvaihdoksesta ja eri tavoista, kuinka metsät voi siirtää nuoremmalle polvelle.
Opas metsänomistajaperheiden metsäsuhdekeskusteluun on tehty osana Suomen metsäkeskuksen ja Suomen Metsämuseo Luston Savolainen metsäkeskustelu – Metsät, metsäsuhteet ja metsänomistajuus Etelä-Savossa –hanketta. Hanke toimi Etelä-Savon alueella, mutta sen tuloksista on hyötyä myös valtakunnallisesti. Hanketta ja oppaan tuottamista tuki Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, jonka avustuksen hankkeelle myönsi Etelä-Savon ELY-keskus.
Tutustu oppaaseen: Opas metsänomistajaperheiden metsäsuhdekeskusteluun -verkkojulkaisu. Luston julkaisuja 8.