Siirry pääsisältöön

Savolainen metsäkeskustelu - Metsät, metsäsuhteet ja metsänomistajuus arvoonsa Etelä-Savossa

Hankkeen rahoittajat

 

Savolaisessa metsäkeskustelussa ovat keskiössä metsänomistajat, metsät ja metsäsuhteet. Etelä-Savo on Suomen metsäisin maakunta metsäpinta-alan ja metsän kasvun osalta. Yksityiset metsänomistajat omistavat 76 prosenttia maakunnan metsistä. Noin 40 prosenttia metsänomistajista asuu muualla kuin metsänsä sijaintikunnassa. Etelä-Savon metsät ovat tärkeitä omistajalleen, yhteiskunnalle, ympäristölle ja teollisuudelle.

Kuten muuallakin, metsänomistajakunnassa tapahtuu Etelä-Savossa lähitulevaisuudessa laaja sukupolvenvaihdos. Myös tavoitteet metsien käytölle ovat muuttuneet ajassa. Nykyisillä ja tulevilla metsänomistajilla voi olla metsäomaisuudelleen toisistaan poikkeavia tavoitteita. Uudet metsänomistajat eivät myöskään välttämättä tunne metsiään, eikä heillä ole metsänomistamiseen liittyvää osaamista. Maakunnan metsien sosiaalisesti, ekologisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävä käyttö kuitenkin edellyttää, että metsänomistajat tekevät metsissään aktiivisia ja tavoitteellisia päätöksiä. Metsänomistajilla on oltava käytettävissään riittävä määrä oleellista tietoa päätöksenteon ja tavoitteidensa toteuttamisen tueksi.

Metsistä käydään tällä hetkellä yhteiskunnassa vilkasta keskustelua. Metsiin kohdistuu monenlaisia odotuksia, jotka voivat olla keskenään ristiriitaisia. Polarisoitunut ja välillä kärjistynytkin keskustelu metsienkäytöstä voi aiheuttaa epätietoisuutta ja vaikeuttaa metsänomistajien päätöksentekoa metsäomaisuutensa suhteen.

Savolainen metsäkeskustelu - Metsät, metsäsuhteet ja metsänomistajuus arvoonsa Etelä-Savossa -hankkeessa selvitetään metsäsuhteiden hyödyntämismahdollisuuksia nykyisten ja tulevien metsänomistajien päätöksenteon tukemisessa sekä julkisen metsäkeskustelun edistämisessä arvostavammaksi ja moniäänisemmäksi. Lähestymistapana ja työkaluna hankkeessa on metsäsuhdeajattelu ja metsäsuhde-käsite.

Hanke

  • auttaa nykyisiä ja tulevia metsänomistajia vahvistamaan metsäsuhdettaan ja sitä kautta pohtimaan tavoitteitaan metsänomistukselle
  • edistää metsänomistajaperheiden ylisukupolvista keskustelua metsistä ja niiden merkityksestä
  • luo metsänomistajille kiinnostusta etsiä tietoa metsistä ja metsien hoidosta tavoitteidensa toteuttamiseksi
  • antaa metsänomistajille valmiuksia tehdä tavoitteidensa mukaisia aktiivisia päätöksiä ja toteuttaa niitä yhdessä metsäammattilaisten kanssa 
  • tukee ja kehittää metsäammattilaisten työn arvostusta
  • auttaa metsäammattilaisia ymmärtämään metsänomistajien metsäsuhteiden merkitystä päätöksenteossa sekä erilaisten metsäsuhteiden vaikutusta julkisessa keskustelussa.

Tulevat tapahtumat – Tule mukaan keskusteluun! 

Arvokkaat savolaiset metsämme ja metsäsuhteemme ennen, nyt ja tulevaisuudessa -keskustelutilaisuudet 

Tule mukaan keskustelemaan metsäsuhteista ja Etelä-Savon metsien merkityksestä ja käytöstä ennen, nyt ja tulevaisuudessa!  Tilaisuudet ovat avoimia kaikille: voit olla metsänomistaja, metsien parissa työtä tekevä tai muutoin metsistä kiinnostunut. Tunnetko kenties tulevan metsänomistajan? Kutsu hänet mukaan! 

Kuuntele Radio Suomi Mikkelin juttu Yle Areenasta: Metsänomistajia kannustetaan pohtimaan omaa metsäsuhdettaan ja odotuksiaan metsien tulevaisuudesta.

Tutustu Savolaiseen metsäkeskusteluun ja Etelä-Savon metsiin tarinakartan muodossa.

Kestävää metsävuoropuhelua – Metsäsuhdesparri Etelä-Savon metsien ammattilaisille

Järjestämme metsäalalla toimiville ammattilaisille tilaisuuksia, joissa luodaan valmiuksia ja tuodaan uusia näkökulmia metsäammattilaisten työhön liittyviin kohtaamisiin  ja vuorovaikutukseen. Tilaisuudet järjestetään kahtena samansisältöisenä Teams-toteutuksena. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Metsäkeskuksen tapahtumakalenterissa!

Sukupolvien metsäsuhdekeskustelu -menetelmä

Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan metsänomistajaperheille suunnattua keskustelumenetelmää, joka pohjautuu metsäsuhde-käsitteeseen ja -ajatteluun.

Sukupolvien metsäsuhdekeskustelu -menetelmän avulla

  • vahvistetaan metsänomistajien metsäsuhteita, ylisukupolvista metsäkeskustelua ja metsien arvostusta perheissä
  • edistetään metsiin liittyvän elävän perinnön vaalimista
  • lisätään perheiden tietoisuutta omista metsistään
  • tuetaan metsänomistajien aktiivisuutta ja päätöksen tekoa metsiinsä liittyen.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Kysyimme Etelä-Savon Konepäivän kävijöiltä 12.8., mitä mitä metsä heille merkitsee. Vastauksia saimme kaiken ikäisiltä. Osa vastaajista omisti myös itse metsää.  Iso osa vastaajista koki metsän rauhan ja rauhoittumisen paikkana. Metsässä tärkeää oli myös marjastus, sienestys, retkeily, työ ja toimeentulo sekä eläimet, kasvit ja puut.

Mikä on metsäsuhde?

Metsäsuhdeajattelu lähtee ajatuksesta, että kaikilla on jonkinlainen metsäsuhde. Erilaisten metsäsuhteiden näkyväksi tekeminen ja ymmärtäminen edistävät vuorovaikutusta ja erilaisten metsien hoidon ja käytön tapojen yhteensovittamista.

Metsäsuhde on yksilön tai yhteisön suora tai välillinen elävä suhde metsään. Metsäsuhde on osa yksilön henkilökohtaista laajempaa ympäristösuhdetta ja identiteettiä. Metsäsuhde muotoutuu halki elämän.

Kaikki metsäsuhteet ovat yhtä arvokkaita ja yhtä mielenkiintoisia. Ei ole olemassa ”oikeita” tai ”vääriä” metsäsuhteita. Suomalainen metsäkulttuuri on monimuotoista ja -arvoista, sillä tapoja käyttää metsää, arvottaa ja vaikuttaa on aina ollut monia.

Tutustu metsäsuhteisiin Suomen Metsämuseo Luston verkkosivuilla.

Savolainen metsäkeskustelu -hankkeen toteuttaa Suomen metsäkeskus yhteistyökumppaninaan Suomen Metsämuseo Lusto. Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023–30.9.2024 ja toteutusalue Etelä-Savo. Hankkeen rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Tuen on myöntänyt Etelä-Savon ELY-keskus.

Toiminta-alue
Etelä-Savo

Hankkeen toteuttajat

Metsäkeskuksen logo
Luston logo

Lisätietoja