Siirry pääsisältöön

Metsäalalle tarvitaan lisää työvoimaa lähivuosina

Uutinen - 30.03.2021 10:21

Metsäalalla tarvitaan tulevaisuudessa paljon osaavia työntekijöitä. Erityisesti metsäkoneenkuljettajista, metsureista ja myös ajokaluston kuljettajista on jo nyt pulaa. Viime vuosina metsäala on alkanut kiinnostaa taas nuoria.

Kuvateksti: Metsureille on hyvin töitä tarjolla. 

Kiinnostaisiko itsenäinen ja vastuullinen työ metsäkoneen puikoissa tai puutavara-auton ratissa? MetsäRekry-hankkeen  projektipäällikkö Päivi Ylä-Outinen on huomannut, että nuorten kiinnostus metsäalan opintoihin on kasvanut viime vuosina.  

– Nyt monessa oppilaitoksessa metsäalan hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, kun aiemmin opiskelupaikkoja jäi paljon täyttämättä, hän kertoo. 

Ylä-Outisen mukaan metsäala on hyvä valinta, koska tulevaisuudessa monia alan opiskelijoita odottaa lähes varma työpaikka esimerkiksi metsurina tai metsäkoneenkuljettajana. Myös metsäpalveluyrittäjiä jää vuosittain eläkkeelle. Tämänhetkisen arvion mukaan esimerkiksi Kainuussa olisi lähitulevaisuudessa tarvetta noin 400 metsäalan työntekijälle.  

– Kemiin on tulossa uusi biotuotetehdas, mikä lisää merkittävästi puun tarvetta Kainuussa ja Lapin maakunnassa. Kainuussa myös metsänhoitotyöt laahaavat jäljessä, mikä johtuu osaltaan työvoimapulasta. Suuressa osassa maata tilanne on samansuuntainen, Ylä-Outinen sanoo. 

Vastuullista ja tarkkaa työtä luonnossa 

Metsäalaan saatetaan liittää vanhentuneita ja vääriäkin mielikuvia. Ylä-Outisen mukaan osa nuorista mieltää metsätyöt raskaaksi ”eräjormailuksi”. Todellisuudessa esimerkiksi metsäkoneenkuljettajan työ ei ole fyysisesti raskasta. 

– Uusissa metsäkoneissa tietotekniikka on ihan maailman huippua, ja konekuskin työ sopii hyvin tekniikasta kiinnostuneille. Se on hyvin hienomotorista, tarkkaa ja vastuullista työtä.  

Ylä-Outinen on huomannut, että monet nuoret arvostavat luontoa, ja arvostus on noussut entistä korkeammalle korona-aikana. Kaikille metsätyöt eivät kuitenkaan sovi, ja osa alalle opiskelleista vaihtaa alaa pian valmistumisen jälkeen.  

– Hyviä puolia metsäalan töissä on itsenäisyys ja vapaus. Moni nauttii siitä, että voi heti nähdä oman kätensä jäljen ja saada aikaan terveitä ja hyvin kasvavia metsiä.  

Metsäalalle voi kouluttautua ammattikouluissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa eri puolilla Suomea. Opintomahdollisuuksia on myös alanvaihtajille ja aikuisopiskelijoille. Opintopolku on mahdollista suunnitella kunkin opiskelijan yksilöllisten tarpeiden mukaan. 

MetsäRekry-hankkeessa autetaan alan yrittäjiä ja työntekijöitä kohtaamaan Kainuun seudulla. Hankkeessa myös välitetään tietoa erilaisista työmahdollisuuksista metsäalalla ja tehdään mainetyöstä metsäalan vetovoimaisuuden eteen.  
Tutustu Monien mahdollisuuksien metsäala -esitteeseen

Katso myös lähetys metsäalalle kouluttautumisesta MetsäRoadShow’sta Kainuusta. 
 

Pienpuun korjuuseen 3,75 miljoonaa euroa lisää kemera-tukea Uutinen - 29.03.2021 08:55
Taimikon varhaishoitokohteet näkyvät nyt myös avoimessa karttapalvelussa Uutinen - 31.03.2021 08:52