Siirry pääsisältöön

Havainnot liito-oravista ja haukanpesistä päivitetty Metsään.fi-palveluun

Toimijatiedote - 05.12.2022 08:19

Metsään.fi-palveluun on päivitetty havainnot liito-oravista sekä mehiläis-, hiiri- ja kanahaukan pesistä. 
Muiden uhanalaisten lajien havaintotiedot kannattaa toistaiseksi tarkistaa aina Laji.fi-palvelusta suoraan. Siellä on monipuoliset hakuehdot, joilla hakua voi rajata ja esimerkiksi valita minkä tasoista havaintotietoa haluaa tarkastella. Sivustolla on sekä kansalaisten että viranomaisten tuottamaa tietoa. 

Metsään.fi-palvelussa on viranomaisten vahvistamat liito-oravahavainnot  

Metsään.fi-palvelussa näytettävät tiedot liito-oravahavainnoista perustuvat Lajitietokeskukselta saatuun ja Metsähallituksen ylläpitämään LajiGIS-aineistoon. Aineisto sisältää vain viranomaisten vahvistamat havaintotiedot. 

Liito-oravahavaintojen ylläpidossa tapahtuneiden muutosten vuoksi tiedot olivat pitkään päivittymättä Metsään.fi-palveluun. Tavoitteemme on, että tiedot päivittyvät jatkossa tiuhemmin, jopa viikoittain.  

Löydät liito-oravahavainnot valitsemalla Metsätilat ja kartat -sivulla karttavalikosta Kartta-aineistot – Muut luontokohteet – Liito-orava.  Lue lisää: Liito-oravatiedot on päivitetty Metsään.fi-palveluun  

Haukanpesähavainnot näkyvät taas kartalla 

Metsään.fi-palvelun haukanpesiä esittelevä karttataso oli pitkään toimimatta, mutta on nyt korjattu. Voit tarkistaa, jos kiinteistöllä, jonka tietoihin sinulla on suostumus, on havaittu mehiläis-, hiiri- tai kanahaukan pesiä.  

Kaikkiaan palvelussa on reilut 3000 pesähavaintoa. Tiedot on päivitetty Luomuksen ylläpitämästä aineistosta elokuussa.  

Voit nähdä onko kiinteistöllä pesähavaintoja valitsemalla Metsätilat ja kartat -sivulla karttavalikosta Kartta-aineistot – Muut luontokohteet – Haukanpesät.  

Jotta kiinteistöllä mahdollisesti näkyvät havainnot haukanpesistä tulevat näkyviin, on sinun hyväksyttävä palvelussa arkaluonteista aineistoa koskevat käyttöehdot.  

Metsävaratietojen väliaikainen päivityskatko meneillään 

Metsään.fi-palvelussa ja avoimessa metsä- ja luontotiedossa näytettävien metsävaratietojen väliaikainen päivityskatko alkoi 10.10.2022.  

Päivityskatko koskee metsävarakuvioita, erityisen tärkeitä elinympäristökuvioita ja hila-aineistoja. Tällä hetkellä arvioimme katkon kestävän helmikuun lopulle 2023.  

Katkon aikanakin Metsään.fi-palvelusta voi lähettää ilmoituksia jo toteutuneista metsänhoitotöistä, mutta tieto päivittyy palveluun vasta alkuvuonna 2023.   

Metsään.fi-palvelua ja avointa metsä- ja luontotietoa voi edelleen käyttää normaalisti metsävaratiedon päivityskatkosta huolimatta.   

Tiedotamme katkosta verkkosivuillamme

Metsään.fi 10 vuotta!  

Metsäasioiden hoitaminen sähköisesti Metsään.fi-palvelussa on ollut mahdollista jo kymmenen vuotta. Palvelua käyttää nykyään reilut 60 000 metsänomistajaa. Toimijapalvelussa on mukana reilut 1000 yritystä ja käyttäjiä noin 2000.  

Kiitos teille kaikille Metsään.fi-käyttäjille. 

Herättelemme metsänomistajia Energiaa metsästä -teemalla – metsänomistajilta saattaa tulla nyt enemmän yhteydenottoja Metsään.fi-palvelusta  

Olemme kartoittaneet nuoren metsän hoito- ja ensiharvennuskohteita, joista voisi mahdollisesti kertyä myös pienpuuta energiakäyttöön. Otamme yhteyttä kohteiden omistajiin ja kannustamme heitä laittamaan näistä kohteista työkohdeilmoituksia metsäalan toimijoille Metsään.fi-palvelun kautta.  

Olethan ottanut toimijapalvelussa Vahtipalvelun käyttöösi? Näin saat tiedon metsänomistajien ilmoituksista suoraan sähköpostiisi, joten sinun ei tarvitse kirjautua toimijapalveluun päivittäin tarkistamaan mahdollisia uusia yhteydenottoja. 

Vahtipalvelusta ja myös muista metsäasioista voit kysyä lisää Metsäkeskuksen asiakastuesta.

QGIS-osaajana saat enemmän hyötyä avoimesta metsä- ja luontotiedosta  

Jos maksuton QGIS-paikkatietojärjestelmä ja sen käyttö on sinulle vielä vieras, niin voit ottaa ohjelman haltuun maksuttoman verkkokoulutuksemme avulla. Verkkokoulutus on siitä hyvä, että voit edetä sitä oman aikataulusi mukaan.  

Koulutussarjassa lähdetään liikkeelle QGIS-ohjelman asentamisesta, asetuksista ja otetaan käyttöön pohjakartat, ilmakuvat ja avoin metsätieto. Aloitusosa on tarkoitettu QGIS-aloittelijoille tai ohjelmaa vain vähän käyttäneille. Jatkokurssi ja sitä seuraavat osiot perehdyttävät sinua yhä enemmän ja niissä esitetään myös konkreettisia käyttöesimerkkejä metsätiedon hyödyntämisestä.  

Lue lisää QGIS-verkkokoulutuksesta ja kirjaudu mukaan koulutukseen. 

Yksityistiepalveluja tuottamaan tarvitaan osaajia  

Metsäautotieluonteisten yksityisteiden korjausvelan arvioidaan kasvaneen jo kuuden vuoden ajan 1000 kilometrillä per vuosi. Hakattava puutavara lähtee tehtaille yli 90-prosenttisesti näiden yksityisteiden varsilta. Tarvetta kunnostuksiin on, silti ne jäävät tekemättä ja valtion työhön myöntämät tuet käyttämättä. 

Tähän tarpeeseen on tänä vuonna käynnistynyt muun muassa TIESIT-hanke. Voit lukea TIESIT-hankkeesta ja yksityisteistä tarkemmin Metsäkeskuksen tulevaisuuskatsauksesta, joka löytyy verkkosivuiltamme. 

Metsään.fi-toimijapalvelu, tiedote nro 8/2022, 5.12.2022 / Toimijatiedotteet verkkosivulla

Energiapuun kysyntä kasvaa – korjuukohteista uutta tietoa tarjolla Toimijatiedote - 29.11.2022 08:00
Metsähydrologia ja -ojitus -sanasto valmistui kommentoitavaksi  Toimijatiedote - 12.12.2022 09:00