Siirry pääsisältöön

Hakkuutähteistä voi saada ainesosia kosmetiikkaan tai elintarvikkeisiin – korjuuseen tarvittaisiin lisää resursseja

Uutinen - 30.11.2022 08:25

Hakkuutähteitä korjataan pääosin energiakäyttöön. Niiden vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia esimerkiksi kosmetiikassa ja elintarviketeollisuudessa on alustavasti selvitetty Lisäarvoa hakkuutähteistä -hankkeessa. Tätä tarkoitusta varten hakkuutähteet tulisi korjata mahdollisimman tuoreena, mikä kysynnän mahdollisesti kasvaessa edellyttäisi lisäresursseja kalustoon ja työvoimaan.

Lisäarvoa hakkuutähteistä -hanke on pyrkinyt alustavasti selvittämään hakkuutähteiden vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia ja korjuun mahdollisuuksia. Kuva: Eva Ekholm.

Tällä hetkellä hakkuutähteitä korjataan valtaosin energiakäyttöön ja niitä poltetaan lämpö- ja voimalaitoksissa. Energiakäyttöä varten hakkuutähteet yleensä kuivatetaan. Lisäarvoa hakkuutähteistä (Added value from logging residues) - hankkeessa on nyt pyritty selvittämään hakkuutähteiden vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia. Erityisen kiinnostuneita on oltu siitä, saadaanko hakkuutähteistä arvokkaita biokemikaaleja ja aineosia, joita voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kosmetiikka- ja elintarviketeollisuudessa.

- Tämän kaltaisia luonnosta peräisin olevilla yhdisteillä voisi olla mahdollista korvata fossiilipohjaisia kemikaaleja. Odotan mielenkiinnolla tulevia selvityksiä, joilla saamme lisätietoa hakkuutähteiden mahdollisista uusista käyttötarkoituksista, kertoo projektipäällikkö Marjo Mustola Suomen metsäkeskuksesta. 

Luonnonvarakeskus ja Centria-ammattikorkeakoulu kartoittivat hankkeessa, miten ja millaisia erilaisia kemiallisia yhdisteitä hakkuutähteistä jauhetusta materiaalista voidaan uuttamalla saada. Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto (SLU) testasi erilaisia menetelmiä hakkuutähteen käsittelyyn, jotta uutettavaan materiaaliin jäisi mahdollisimman paljon neulasia.

- Kuusen hakkuutähteistä onnistuttiin erottelemaan ja jauhamaan jakeita, joihin jäi runsaasti neulasia. Jauhetusta materiaalista saatiin uutettua merkittäviä määriä biokemikaaleja. Hankkeessa Lumene teki testejä ja tarkasteli voisiko hakkuutähteistä uutettuja biokemikaaleja käyttää kosmetiikkatuotteissa. Lisäksi Kokkolan nahka kokeili niiden hyödyntämistä nahan parkitsemisessa. Alustavat tulokset näistä testeistä olivat lupaavia ja lisäselvityksiä hakkuutähteiden hyödyntämisestä on tulossa myöhemmin, kommentoi Mustola. 

Hakkuutähteiden korjaaminen tuoreena vaatii lisää kalustoa ja työvoimaa

Jotta hakkuutähteiden arvokkaita biokemikaaleja voitaisiin hyödyntää korkeamman lisäarvon tuotteissa, hakkuutähteet tulisi korjata mahdollisimman tuoreina neulasineen. Metsäkeskus selvitti yhdessä SLU:n kanssa mahdollisuuksia tuoreiden hakkuutähteiden korjuulle metsäalan toimijoita haastattelemalla. 

Erityisesti Suomessa hakkuutähteen korjuulle on jo olemassa vakiintuneet käytännöt ja hakkuutähdettä korjataan aktiivisesti. Yleensä hakkuutähteitä kuivatetaan hakkuukohteella ja ne korjataan tienvarsivarastoon pääasiassa kesäaikana. Siitä hakkuutähteet kuljetetaan jatkokäyttöön, kun puuenergialle on tarvetta. Ruotsissa hakkuutähdettä korjataan vähemmän, joten tuoreen hakkuutähteen korjuuseen investoiminen edellyttäisi pidempiaikaista kysyntää. 

Toimijoiden mukaan nykyiset laitteet soveltuisivat tuoreen hakkuutähteen korjuuseen, mutta Suomessakin tuoreen hakkuutähteen korjuu vaatisi lisäresursseja kalustoon ja työvoimaan erityisesti talviaikana.

- Tuoreen hakkuutähteen korjuu edellyttäisi logistiikan uudelleen suunnittelua, jotta hakkuutähteet saataisiin korjattua mahdollisimman nopeasti hakkuun jälkeen ympäri vuoden. Lisäksi tienvarsivarastoinnin rajallinen kapasiteetti, eli se, että hakkuutähteitä ja puutavaraa jouduttaisiin varastoimaan tienvarressa saman aikaisesti, toisi haasteita logistiikan suunnittelulle. Tuoreelle hakkuutähteelle tulisi olla myös riittävästi kysyntää, jotta sen korjuuseen kannattaisi investoida, Mustola sanoo. 

Ekologisen kestävyyden huomioiminen on myös tärkeää, kun hakkuutähteitä korjataan neulasineen.

- Metsänhoidon suositusten mukaisesti hakkuutähteistä tulisi jättää korjaamatta vähintään 30 prosenttia siten, että määrä jakautuu mahdollisimman tasaisesti koko korjuualalle. Tuoretta hakkuutähdettä korjattaessa kasvupaikalta poistuu enemmän ravinteita, kun hakkuutähteet korjataan neulasineen. Tämä ravinnepoistuma voi vaikuttaa tulevan puusukupolven kasvuun, Mustola huomauttaa. 

Lisäarvoa hakkuutähteistä -hankkeessa tehdyt selvitykset ovat alustavia, ja tutkimukset aiheen parissa jatkuvat tulevaisuudessa.

Suomenkielinen raportti ja tiivistelmä tuoreen hakkuutähteen korjuun mahdollisuuksista on luettavissa Lisäarvoa hakkuutähteistä -hankkeen verkkosivuilta.

Kaikista hankkeen tuloksista voi lukea lisää (englanniksi) BioFuel Region:n hankesivuilta.

Lisäarvoa hakkuutähteistä- hanke toteutettiin 1.5.2021-31.10.2022 välisenä aikana Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Ruotsissa Västerbottenin ja Västernorrlandin alueilla. Hankkeen vetäjänä toimi BioFuel Region Ruotsista. Hanketta toteuttivat lisäksi Suomen metsäkeskus, Luonnonvarakeskus, Centria-ammattikorkeakoulu ja Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto (SLU). Hankkeelle on saatu rahoitusta EU:n Interreg Botnia-Atlantica -ohjelmasta.
 

Energiapuun kysyntä kasvaa – korjuukohteista uutta tietoa tarjolla Uutinen - 29.11.2022 08:00
Puu tuo rakentamiseen uudenlaisia mahdollisuuksia – esite kannustaa puun käytön lisäämiseen Uutinen - 08.12.2022 08:40