Siirry pääsisältöön

Puuosaamista Pirkanmaalle

Hanke on päättynyt

Hankkeen rahoittajat

Euroopan unionin sosiaalirahaston logo.
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo

Tällä hetkellä puun käyttö rakentamisessa on voimakkaasti nosteessa, sen kysyntä kasvaa, mutta erityisesti suurimittakaavaisen teollisen puurakentamisen osaajista on huutava pula. Puurakentamisen osaajapulaa pyrittiin korjaamaan EU:n sosiaalirahaston rahoittamassa Tampereen yliopiston, TAMK:n, Tredun, Ekokumppanit Oy:n ja Metsäkeskuksen Puuosaamista Pirkanmaalle yhteishankkeessa. 

Puuosaamista Pirkanmaalle -hankkeen tavoitteena oli kehittää uudenlaisia, laaja-alaisia puurakentamisen koulutusmalleja ja kouluttaa niiden pohjalta 50-100 rakentamisen ammattilaista. Keväällä 2022 alkaviin koulutuksiin kartoitettiin halukkaita osallistujia. Hankkeen puitteissa järjestettävien koulutusten osallistujat valittiin hankesuunnitelman kriteerien mukaisesti Pirkanmaalta, mutta koulutustallenteet on tarkoitus laittaa tallenteet myöhemmin jakoon palvelemaan puualan osaajapulaa myös kansallisella tasolla.

Koulutukset toteutettiin pilottimuotoisena vuonna 2022 ja jokaisella hankkeen toteuttajalla oli niissä oma tärkeä roolinsa. Hankkeen koulutukset vastasivat kokonaisvaltaisesti puurakentamisen osaamisen kehittämiseen. Tampereen yliopisto keskittyi suunnitteluun eli puurakentamisen arkkitehtuurin ja rakennustekniikan pätevyyskoulutukseen. TAMK vastasi tuotantopuolesta eli rakennustyömaiden toimihenkilöiden, rakennuttajien ja urakoitsijoiden täydennyskouluttamisesta. Tredu puolestaan tarjoasi koulutusta noin 15:lle puuelementtirakentamisesta kiinnostuneelle aikuisopiskelijalle.

Puurakentamisesta hyötyvät kaikki 

Osaamisen kehittämisen rinnalla hankkeessa pyrittiin luomaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia pirkanmaalaisille yrityksille sekä levittämään tietoa puurakentamisen hyödyistä muun muassa kaupunkien ja kuntien suuntaan. Tässä Ekokumppaneilla ja Metsäkeskuksella verkostoineen oli merkittävä rooli. Hankkeessa haluttiin tukea ja kehittää julkisen sektorin hankintaosaamisen kehittymistä. Kuntien tulisi nähdä puurakentaminen muun muassa asukastyytyväisyyttä nostavana vaihtoehtona ja panostaa tilauksiin, jotta osaaminen ja kestävän rakentamisen kilpailukyky kehittyvät. Lisäksi on tärkeää saada paikalliset pk-yritykset mukaan hankkeeseen kehittämään sekä koulutusmallia että puurakentamisen ratkaisuja. Näin hankkeesta hyötyy koko yhteiskunta; se luo Pirkanmaalle osaamista, työtä ja tuloja.

Ekokumppanit Oy:n vetämässä ja Euroopan sosiaalirahaston sekä Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittamassa Puuosaamista Pirkanmaalle -hankkeessa selvitettiin yhteistyössä mikro- ja pk-yritysten kanssa puurakentamisen alan koulutustarpeita ja kehitetään alan koulutustarjontaa kaikki oppilaitostasot huomioiden. Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredu kokosivat koulutuspaketteja, joita yritysten henkilökunta testasi pilottikoulutuksissa. Sopivien yhteistyökumppanien löytämisessä hyödynnettiin Metsäkeskuksen vahvaa sidettä paikalliseen puurakentamisen yrityskenttään. Kaupunkien konserniyrityksillä on tulevaisuudessa haasteena vastata tiukentuviin vähähiilisen julkisen rakentamisen vaateisiin.

Hankkeessa selvitettiin konserniyritysten henkilöstön hankintaosaamisen nykytila ja määritettiin tarvittava osaamistaso sekä luotiin koulutusmalli, joka tukee hankintaosaamisen kehittymistä. Hankkeen tuloksena saatiin koko alan tarpeisiin vastaavaa laadukasta koulutusta, jonka avulla puurakentamisen alalle saadaan osaajia vastaamaan kasvavaan työvoiman kysyntään. Samalla vahvistettiin oppilaitosyhteistyötä, sidosryhmätyöskentelyä ja yritysyhteistyötä.

Hankkeen verkkosivusto: https://puuosaamista.fi

Toiminta-alue
Pirkanmaa

Hankkeen toteuttajat

Puuosaamista Pirkanmaalle -hankkeen logo
Metsäkeskuksen logo
Ekokumppanien logo
Tampereen yliopiston logo
Tampereen ammattikorkeakoulun logo
Tredun logo

Lisätietoja