Siirry pääsisältöön

Parempaa luontotietoa Suomen metsistä - PLUS

Hankkeen rahoittajat

Maa- ja metsätalousministeriön logo

Metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen on olennainen osa metsien kestävää hoitoa ja käyttöä, jonka tueksi tarvitaan valtakunnallisesti kattavaa tietoa metsien rakennepiirteistä. Metsien inventointiin ei tähän mennessä kuitenkaan ole kehitetty tehokasta suuraluetason operatiivista menetelmää, joka tuottaisi riittävän luotettavan tiedon sekä talous- että luonnontilaisten metsien monimuotoisuuspiirteistä. Ei ole myöskään olemassa suosituksia siitä, mitä maastomittauksia olisi tarpeen ottaa mukaan operatiiviseen tiedonkeruuseen monimuotoisuustiedon tuottamisen näkökulmasta. 

Uusi tiheäpulssinen laserkeilausaineisto mahdollistaa koko valtakunnan tasolla sellaisten monimuotoisuutta indikoivien metsien rakennepiirteiden tulkitsemisen, mitä vanha aineisto ei mahdollistanut. Tämä hanke tuottaa uuden kansallisen laserkeilausohjelman aineistoon pohjautuen tietoa luonnon- ja talousmetsien rakenteen ja muiden monimuotoisuustunnusten arviointiin. Lisäksi hanke tuottaa tietoa niistä muuttujista, joita metsiä koskevan luontotiedon tuottamiseksi maastomittauksissa ja analyyseissä tulisi huomioida. Tavoitteena on määritellä, mitkä puustoa kuvaavat piirteet ovat sellaisia, jotka 1) ovat (kustannustehokkaasti) maastossa mitattavissa, 2) tuottavat monimuotoisuudesta ja metsien rakenteesta sellaista informaatiota, joka on päätöksenteon kannalta relevanttia, ja 3) ovat kaukokartoituksen keinoin ennustettavissa sellaisella tarkkuudella, joka päätöksenteon kannalta tulkitaan riittäväksi.  

Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö vuosina 2021-2022. Hankkeessa ovat mukana Metsäkeskuksen lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Metsähallituksen luontopalvelut. 

Hyödyllisiä linkkejä:

Laserkeilausdatan hyödyntämispilotit (MMM)  

Toiminta-alue
Valtakunnallinen

Hankkeen toteuttajat

Luonnonvarakeskuksen logo
Itä-Suomen yliopiston logo
Metsähallituksen logo

Lisätietoja