Siirry pääsisältöön

Metsäpalovarautuminen pelastuslaitoksilla 2025 (MPV25)

Hankkeen rahoittajat

Palosuojelurahaston logo

Metsäpalovarautuminen pelastuslaitoksilla 2025 -hankkeen päätavoitteena on vahvistaa ja kehittää pelastustoimen varautumista, resurssien reaaliaikaista hallintaa ja haavoittuvuuksien tunnistamista metsäpaloissa sekä vaara- ja suoja-alueiden määrittelyä.

Hankkeella edistetään kansalaisten turvallisuutta ja pelastustoimen ammattilaisten työturvallisuutta sekä varaudutaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Hankkeessa hyödynnetään paloherkkyyskarttoja ja leviämismallinnusta, joita on luotu MELLEVÄ-, MAST- ja MARISKA-hankkeissa. Hankkeessa kehitettäväksi valitut kohteet ovat valikoituneet aiemmissa Pelastusopiston hankkeissa Pelastajan työvälineet ja suojavarusteet metsäpaloissa sekä Kalajoen Raution metsäpalo 2021 esiinnousseista pelastuslaitosten haavoittuvuuksista ja niiden kehittämistarpeita.

Metsäkeskus tuottaa hankkeessa avoimen metsävaratiedon pohjalta pelastuslaitosten toiminta-alueittain karttoja metsä- ja maastoalueiden syttymisherkkyydestä ja paloriskistä. Tietoa hyödynnetään hankkeessa erityisesti metsäpaloille herkkien alueiden kartoittamisessa ja paloriskiä pienentävien toimenpiteiden suunnittelussa. Hankkeessa selvitetään lisäksi, millaisia metsäpalovarautumista tukevia valmiita palveluita tai tietotuotteita Metsäkeskuksen olisi mahdollista tarjota tulevaisuudessa viranomaisten käyttöön.

Hankkeen tavoitteet

  • Laatia pelastuslaitoksille metsäpalojen torjuntasuunnitelma huomioiden eri pelastuslaitoksien erityispiirteet.
  • Kartoittaa kansalliset ja kansainväliset pelastuslaitoksien kalustonhallintaan soveltuvat järjestelmät yhteiskäytön soveltavuutta ajatellen sekä arvioidaan uuden järjestelmän hankinnan mahdollisuudet.
  • Koota ja analysoida tutkimuksissa esille nousseet varautumisen, ennaltaehkäisyn, pelastustoiminnan ja tiedottamisen kehityskohteet ja päivittää niiden tilanne pelastuslaitoksille laadittavalla kyselyllä. Lisäksi arvioidaan koulutustarpeen kokonaisuus ja niiden tärkeysjärjestys.
  • Tuottaa koulutusmateriaalia ja ohjeistuksia hankkeessa syntyvistä kokonaisuuksista.

Hanketta toteutetaan ajalla 1.1.2023–31.12.2024. Hanketta rahoittavat Palosuojelurahasto, Pelastusopisto ja Suomen metsäkeskus. Hankkeen hallinnoijana ja toteuttajana toimii Pelastusopiston tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioyksikkö. Suomen metsäkeskus on mukana hankkeessa osatoteuttajana.

Toiminta-alue
Valtakunnallinen

Hankkeen toteuttajat

Pelastusopiston logo
Metsäkeskuksen logo

Lisätietoja