Viime vuosina on toteutettu useita luonnontuotealan hakkeita niin alueellisesti kuin paikallisesti. Luonnontuotealan haasteita on todettu monissa yhteyksissä ja niitä on lähdetty ratkomaan aktiivisesti. Saadut tulokset ovat olleet hyviä. Pohjois-Pohjanmaalla toteutettiin vuosina 2019–2021 Metsästä monituotebisnestä -hanke, jonka pohjalta on hyvä jatkaa kehittämistyötä. Tutustu hankeen materiaaleihin.
Kiinnostus luonnontuotteita kohtaan raaka-aineena on lisääntynyt ja monipuolistunut. Edelleen raaka-aineen saannin turvaaminen vaatii erityisiä kehittämispanostuksia, jotta laajenevaan kysyntään voidaan vastata. Luontoon perustuvat matkailu- ja hyvinvointipalvelut tarjoavat kasvavia mahdollisuuksia metsänomistajille ja luontopalveluyrityksille.
Hankkeen tavoitteet
- Metsänomistajien toiminta luonnontuotteiden markkinoille saamiseen sekä luontopalveluiden kohteiden tarjoamiseen liittyen lisääntyy. Vaikuttavuus: aktiivisia metsänomistajia luontoalalla 20-30.
- Luonnontuotteiden keruuasemien toiminta kehittyy kannattavaksi toiminnaksi kriittiset kehityskohteet huomioiden: poimijoiden määrän lisääminen, varastotilat ja kuljetukset. Keruuasemien ympärille rakennetaan aktiivisten toimijoiden verkosto, joka kehittää toimintaa ja viestii aktiivisesti.
Vaikuttavuus: keruumäärät lisääntyvät, uusia tuotteita keruun piiriin. - Ohjelmapalveluyritykset, ravintolat ja matkailuyrittäjät hyödyntävät paikallisia luonnontuotteita osana palveluitaan. Edistetään luontoympäristöjen käyttöä GreenCare toiminnassa.
Vaikuttavuus: paikallisten luontopalvelujen ja tuotteiden valikoima ja käyttömäärä lisääntyy. - Edistetään luomulaatuisen raaka-aineen saatavuutta. Tavoitteena on, että toimijoilla on ajantasainen tieto luomukeruujärjestelmästä ja toimitaan yhteistyössä luomukeruualueiden lisäämisessä ja hyödyntämisessä.
Vaikuttavuus: luomukeruun avulla saadaan lisäarvoa luonnontuotealan tuotteille ja palveluille.
Hankkeen toiminta ja määrälliset tavoitteet
Keskeistä hankkeen toiminnassa on luonnontuotealan toimijoiden toimintamahdollisuuksien ja toiminnan tehokkuuden parantaminen lisäämällä tietoa ja toimijoiden keskinäistä tiedonvaihtoa.
- Julkaistut artikkelit ja verkkojulkaisut 5 (kohderyhmille räätälöidyt julkaisut)
- Tuettujen infotilaisuuksien määrä 20 (metsänomistajille, -toimijoille ja keruuorganisaatioille)
- Tuettujen esittelytilaisuuksien demonstraatioiden määrä 3 (keruutoiminnan ja käsittelyn esittelyt)
Hankkeen toteuttajat, toteutusaika ja rahoitus
Hankkeen hallinnoija on Suomen metsäkeskus ja kumppanina toimii Oulun 4H-yhdistys.
Hankkeen toteutusaika on 1.10.2021–31.12.2023.
Hankkeen henkilötyöresurssi on Metsäkeskuksella 18 kk ja Oulun 4H:lla 9 kk. Hankkeen budjetti on 154 280 euroa. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus rahoittaa 95 % hankkeen kustannuksista Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.
Hankkeen materiaalit
Hankkeen toteuttajat

