Siirry pääsisältöön

Osallistu luonnonhoitokortin osaamiskokeeseen

Toimijatiedote - 15.02.2022 09:00

Suomen metsäkeskuksen luonnonhoitokortin osaamiskoe on käytännönläheinen koe, jonka avulla voi osoittaa oman osaamisensa talousmetsien luonnonhoidossa. Luonnonhoitokortin suorittamiseen tarvittava perusosaaminen tulisi olla etenkin metsäkoneenkuljettajilla, metsureilla sekä leimikon ja metsänhoitotöiden suunnittelijoilla. 

Kaksiosainen käytännönläheinen koe 

Osaamiskoe koostuu monivalintakokeesta ja maastotehtävistä. Hyväksytty suoritus ja luonnonhoitokortin saaminen edellyttävät molempien kokeen osien hyväksyttyä suoritusta.  

Luonnonhoitokortin sisäosuus toteutetaan sähköisenä kokeena. Yhdeksästä eri luonnonhoidon aihealueesta on kokeeseen koottu 50 monivalintakysymystä. Kysymyksissä painotetaan etenkin luontokohteiden ja monimuotoisuutta ilmentävien rakennepiirteiden tunnistamista. 

Maastokokeessa tulee osata tunnistaa luontokohteet ja niitä ilmentävät rakennepiirteet sekä pohtia esimerkiksi säästöpuihin ja vesiensuojeluun liittyviä kysymyksiä. Maastokokeen tehtäviä on hakkuuseen tulevalla leimikolla ja jo käsitellyllä alueella. Maastokokeessa on myös puu-, pensas- ja kasvilajien tunnistamistehtävä. 

Havaintoja vuoden 2021 kokeesta 

Vuonna 2021 kokeita järjestettiin 32 kappaletta 19 eri paikkakunnalla. Koemäärältään viime vuosi oli ennätyksellinen. Kokeisiin osallistui noin 800 kokelasta, joista 80 prosenttia suoritti kokeen hyväksytysti ensimmäisellä yrittämällä. 

Teoriakokeessa eniten hajontaa oli luontokohteiden huomioimiseen liittyvissä vastauksissa. Luontokohteiden monimuotoisuudelle arvokkaat ominaispiirteet tunnistettiin yleensä hyvin teoriakokeessa, mutta maastossa ominaispiirteiden tunnistamisessa oli haasteita.  

– Maastokokeessa kokeeseen osallistuneet pärjäsivät parhaiten tehtävissä, jotka käsittelivät arvokkaiden elinympäristöjen tunnistamista ja säästöpuita. Sen sijaan vesiensuojelutarpeen määrittäminen oli vaikeaa erityisesti silloin, kun arvioitava kohde ei ollut vesistön tai pienveden välittömässä läheisyydessä. Vesiensuojelutarve voi syntyä esimerkiksi siitä, että käsiteltävän kohteen maasto on kaltevaa tai kohteen maalaji on hienojakoinen, eli muutkin tekijät kuin vesistön läheisyys vaikuttavat, kertoo Metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Marjo Ahola Lappeenrannasta. 

Ilmoittaudu osaamiskokeeseen 

Metsäalan oppilaitokset tarjoavat luonnonhoitokortin osaamiskokeeseen valmentavaa koulutusta. Tarkempaa tietoa koulutuksesta ja ajankohdista saat oppilaitoksista. Koulutukset ovat vapaaehtoisia, eivätkä ole edellytys kokeen suorittamiselle. 

Oppimateriaalit ja -sisällöt, osaamistavoitteet sekä koepaikkakunnat ja -ajat ovat Metsäkeskuksen verkkosivuilla. Osaamiskokeeseen voit ilmoittautua Metsäkeskuksen tapahtumakalenterin kautta.    

Lisätietoja: 
Riikka Salomaa 
luonnonhoidon asiantuntija 
Suomen metsäkeskus 
p. 040 775 8253 
riikka.salomaaatmetsakeskus.fi (riikka[dot]salomaa[at]metsakeskus[dot]fi)

Kemera-tuetuissa terveyslannoituksissa käytettävät lannoitteet Toimijatiedote - 03.02.2022 09:00
Joutoalueiden metsitykset lähtevät vauhtiin tulevana kesänä - metsitysala voi kasvaa 3000 hehtaariin Toimijatiedote - 18.02.2022 09:00