Siirry pääsisältöön

Omien metsätietojen päivittäminen viivästyi suunnitellusta

Uutinen - 16.02.2023 11:15

Metsäkeskus uudisti vuoden vaihteessa metsävara- ja luontotiedon tuotantojärjestelmänsä, ja tämä on aiheuttanut väliaikaisen katkoksen metsävaratietojen päivittymiseen myös muissa järjestelmissä lokakuusta alkaen. Nykyisten suunnitelmien mukaan katkos kestää huhtikuulle 2023. Kun tiedot alkavat päivittyä, kerromme asiasta mahdollisimman pian Poikkeuksia palveluissamme -sivulla.

Metsäkeskus on uudistanut Metsään.fi-palvelun taustalla toimivaa metsätietojärjestelmää. Tämän vuoksi metsävara- ja luontotiedon ajantasaisuuksissa on ollut väliaikainen katko lokakuusta lähtien. Nykyisten suunnitelmien mukaan katkos kestää huhtikuulle 2023. Aiemmin arvioimme, että katkos kestäisi suunnilleen tammikuun loppuun 2023. Kun tiedot alkavat päivittyä, kerromme asiasta mahdollisimman pian Poikkeuksia palveluissamme -sivulla.

Metsään.fi-palvelussa tehtyjen ilmoitusten tiedot päivittyvät kevään aikana

Jo toteutuneista metsänhoitotöistä on voinut ilmoittaa Metsään.fi-palvelussa myös tietojen päivityksen katkon aikana. Nämä tiedot on otettu vastaan Metsäkeskuksessa, mutta tarkka aika niiden päivittymisestä metsä- ja luontotietoon ei ole vielä tiedossa.

– Tiedot tullaan viemään järjestelmäämme, josta ne tulevat näkyviin myös Metsään.fi-palveluun. Valitettavasti emme voi vielä sanoa tarkkaa aikaa, koska tiedot ovat näkyvissä palvelussa. Tämä työ vaatii vielä jatkokehitystä, sanoo metsätiedon palvelupäällikkö Jussi Lappalainen. 

Metsään.fi-palvelun kautta voi edelleen päivittää omia tietojaan. Nämä päivitykset tulevat näkyviin samaan aikaan, kun katkon aikana tehdyt omien tietojen päivitykset.

Mitä tietoja voi päivittää?

Metsänomistaja voi ilmoittaa, kun hänen metsässään on tehty esimerkiksi hakkuu tai taimikonhoitoa. Tiedon perusteella Metsäkeskus päivittää tietokannassaan olevia puusto- ja hoitoehdotustietoja. Metsänomistaja voi ilmoittaa omia tietojaan Metsään.fi-palvelun kautta.

Metsänomistajilta tulevien ilmoitusten lisäksi Metsäkeskus ylläpitää tietoja muun muassa saamiensa lakisääteisten ilmoitusten perusteella. Näitä ovat metsänkäyttöilmoitukset, kemera-asiakirjat ja hakkuukoneen toteutustieto. Tähän tarvitaan metsänomistajan lupa.

Katko ei vaikuta Metsään.fi-palvelussa asiointiin

Metsätietojen väliaikainen päivityskatko ei vaikuta Metsään.fi-palvelun käyttöön ja siellä asiointiin.

– Palvelussa voi edelleen asioida aivan kuten tähänkin saakka, metsänomistajapalvelujen päällikkö Ilpo Rautio muistuttaa. 

Tiedostomuotoiset aineistopaketit toimijoiden käyttöön

Metsäkeskus jakaa avointa metsä- ja luontotietoa tiedostomuotoisina aineistopaketteina ja teknisten rajapintojen kautta. Näitä jakelukanavia käyttävät monet metsäalan toimijat. Aineistopaketteja voi ladata nykyisin käytössä olevista osoitteista toistaiseksi. Aineistopakettien sisältö vastaa 20.10.2022 tilannetta.

Päivittyvän tiedon aineistopaketit tulevat uuteen jakelupalveluun myöhemmin. Tavoite on saada aineistopaketit jakeluun heinäkuuhun 2023 mennessä. 

Päivitämme tietoa palveluiden poikkeuksista verkkosivulla

Kerromme Poikkeuksia palveluissamme -verkkosivuillamme, kun tiedämme päivityskatkon tarkemman päättymisajankohdan.

Samalta verkkosivulta löydät jatkossa tietoa myös mahdollisista muista väliaikaisista poikkeuksista ja muutoksista, jotka vaikuttavat Metsäkeskuksen palveluihin ja asiointiin kanssamme.

Lue myös: Omien metsätietojen päivittämisessä on viivettä loppuvuodesta

Metsitys – tulosta tiedolla, taidolla ja työllä Uutinen - 15.02.2023 15:38
Luonnonhoitoon tarvitaan tulevaisuudessa lisää tekijöitä – yrittäjille tulossa kysely koulutustoiveista Uutinen - 17.02.2023 08:00