Siirry pääsisältöön

Mustikkasadon ennuste on hyvä

Uutinen - 11.07.2022 09:46

Viime vuonna mustikkasato oli tavanomainen ja sitä tuli myyntiin 5,3 miljoonaa kiloa. Tänä vuonna ennustetaan hyvää satoa, kunhan vain saadaan vettä.

Mustikoita kuksassa metsässä

Mustikka kukkii touko-kesäkuussa ja mustikkasato on poimittavissa heinä-syyskuussa, riippuen siitä missä päin Suomea ollaan.  Kuva: Anne Annala.

Mustikka on taloudellisesti tärkeä metsämarja

Viime vuonna mustikkaa tuli myyntiin 5,3 miljoonaa kiloa. Teolliseen käyttöön päätyvästä tukkumarjasta maksettiin keskimäärin 1,84 euroa kilolta. Vaikka viime vuoden mustikkasato oli tavanomainen, kuivuus aiheutti paikallista vaihtelua. Eniten mustikkaa tuli myyntiin Lapin alueelta. 

Tämän kesän ennuste on hyvä

Tälle vuodelle ennustetaan hyvää mustikkasatoa. Mustikka on kukkinut hyvin ja raakileita on paljon.

- Tänä vuonna on ollut poikkeuksellista, että havaintometsien kukkamääristä on paikoin ollut raakileita lähes yhtä paljon kuin kukkia. Pölytys on siis onnistunut hyvin, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

Alkukesän ilmat ovat olleet hyväksi mustikan kukinnalle, mutta liika kuivuus olisi kohtalokasta. Viime vuonna mustikkasato jäi paikoin huonoksi liiallisen kuivuuden takia.

- Tulevat epävakaiset säät koko maassa voivat parantaa mustikkasatoa, toteaa Peltola.

Etelässä ensimmäiset mustikat kypsyvät jo lähipäivinä. Lapissa satoa saadaan odotella vielä hetki.

- Saattaa olla, että helteet eivät vaikuttaneet mitenkään satoon etelässä. Ylempänä Lapissa helteet voivat olla ihan hyvä asia, koska verenimijöiden lisäksi pölyttäjät lentävät myös lämpimällä säällä, kertoo Peltola. 

Marjahavainnot.fi –palvelusta näet mustikan satohavaintoja koko maan alueelta. Satohavaintoverkostoon voi liittyä kuka tahansa.

Mustikka on yleinen ja helposti tunnistettava metsäkasvi

Mustikka kuuluu yleisimpiin metsäkasveihimme ja se kasvaa mielellään tuoreilla kankailla. Se viihtyy monenlaisissa metsissä, mutta ei kuitenkaan kuivassa ja paahteisessa ympäristössä. Pohjoisessa mustikkaa tavataan myös ihan tunturikankaillakin. Mustikka on helppo tunnistaa tummansinisestä ja vahapeitteisestä marjastaan sekä vihreästä varrestaan. Mustikka kukkii touko-kesäkuussa ja mustikkasato on poimittavissa heinä-syyskuussa, riippuen siitä missä päin Suomea ollaan. 

Mustikoita kämmenellä

Mustikka on helppo tunnistaa tummansinisestä ja vahapeitteisestä marjastaan. Kuva: Anne Annala.

Mustikka on luomua, kun se kerätään luomukeruualueelta

Suomessa on tällä hetkellä 6,9 miljoonaa hehtaaria luomukeruualueita, mutta lisää tarvitaan. Luomukeruualue on hyväksytysti luomusertifioitu eli tarkastettu ja liitetty luomuvalvontaan. Viime vuonna luomumustikkaa kerättiin myyntiin runsaat 2,9 miljoonaa kiloa. 

- Luomuluonnontuotteiden kysyntä on kasvussa niin kotimaan markkinoilla kuin vientiinkin. Puhdas pohjoismaalainen luomuluonnontuote on kysytty raaka-aineena tai jalostettuna tuotteena, sanoo Luomua metsäluonnosta -hankkeen projektipäällikkö Anne Annala Suomen metsäkeskuksesta. 

Suomen metsäkeskuksen vetämän Luomua metsäluonnosta -hankkeen tavoitteena on lisätä luomukeruualueiden määrää. Hanketta ovat toteuttamassa myös Arktiset Aromit ry ja Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Tutustu luonnontuotealan tulevaisuuskatsaukseen Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Mustikoita varvussa metsässä

Pohjoismaalainen luomuluonnontuote on kysytty raaka-aineena tai jalostettuna tuotteena. Kuva: Anne Annala.

Lämpösummakartta työkaluksi kirjanpainajariskin ennakointiin Uutinen - 08.07.2022 09:32
Miten uhanalaiset lajit huomioidaan metsän käytön yhteydessä? Uutinen - 04.08.2022 12:11