Siirry pääsisältöön

Uutta metsävaratietoa yksityismetsistä on julkaistu lähes 2,5 miljoonan hehtaarin alalta 

Uutinen - 08.09.2022 08:02

Suomen metsäkeskuksen viime vuonna inventoimista metsistä on valmistunut tuoretta metsävaratietoa. Tietoa on julkaistu nyt noin 2,5 miljoonan hehtaarin alalta eri puolilta Suomea. Metsien inventointi jatkui tänä kesänä uusilla alueilla ja tiedonkeruu on sujunut suunnitelmien mukaisesti. 

Puun läpimitan mittausta metsässä. Kuva: Johanna Kleemola

Metsänomistajat voivat saada tuoretta tilakohtaista tietoa omista metsistään Metsään.fi-palvelusta. Metsäkeskuksen tuottamat tiedot ovat saatavilla myös avoimena metsä- ja luontotietona kaikille tiedon käyttäjille.   

Metsänomistajille ilmoitetaan kirjeitse tai sähköpostilla, kun heidän tilaltaan on valmistunut ja saatavilla uutta metsävaratietoa.   

– Metsään.fi-palvelussa olevat metsävaratiedot kertovat metsän kasvupaikoista, puustosta ja luontokohteista sekä sisältävät ehdotuksia mahdollisista hakkuista ja tarpeellisista hoitotöistä. Tietojen avulla metsänomistajat voivat joustavasti suunnitella oman metsäomaisuutensa hoitoa ja käyttöä ja olla yhteydessä haluamiinsa palveluntarjoajiin, sanoo metsätiedon palvelupäällikkö Jussi Lappalainen Suomen metsäkeskuksesta.  

Metsänomistajat voivat tarkistaa oman metsätilansa tietojen tulevan julkaisuvuoden Metsään.fi-palvelun lisäksi myös Metsävaratietojen saatavuus -karttapalvelusta Metsävaratietojen saatavuus -karttapalvelusta.   Eri vuosien laserkeilaus- ja ilmakuvausalueet ovat nähtävillä Maanmittauslaitoksen Laserkeilaus ja ilmakuvaus -sivulla.   

Metsien inventointi on edennyt suunnitelmien mukaan  

Säät ovat suosineet tänäkin vuonna metsien inventointia. Metsäkeskus kerää tietoa yksityismetsistä laserkeilauksilla ja ilmakuvauksilla, joita on tänä kesänä tehty lähes 4 miljoonan metsähehtaarin alalla eri puolella Suomea. Keilaukset ja ilmakuvaukset vaativat poutaista säätä. Myös maastossa tehtävät koealamittaukset ovat hyvässä vauhdissa ja valmistuvat syksyn aikana.   

– Talvella aineisto käsitellään ja tehdään laskelmia, jonka jälkeen voidaan taas julkaista uutta metsävaratietoa, Lappalainen kertoo.   

Laserkeilaukset ja ilmakuvaukset toteutetaan osana Maanmittauslaitoksen koordinoimaa kansallista laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa. Ohjelma on nyt puolivälissä ja jatkuu vuoteen 2026 saakka, jolloin koko Suomen alueelta on tuotettu uudet metsävaratiedot. Metsävaratietoja päivitetään säännöllisesti eri tietolähteitä käyttäen ja laskemalla vuosittain puuston kasvut.  

Metsänhoitotöitä on tehty poikkeuksellisen vähän tänä vuonna Uutinen - 01.09.2022 07:47
Metsätalouden kannustejärjestelmä uudistuu Uutinen - 20.09.2022 07:57