Skip to main content
Uutinen - 28.04.2021 10:13

Metsitystukihakemusten päätöksenteko on alkanut – käsittelyssä viiveitä

Metsäkeskukseen on tähän mennessä tullut noin 900 joutoalueiden metsitystuen hakemusta. Haku avautui 1.3.2021 ja ensimmäiset tukipäätökset tehtiin viime viikolla.  

Puuntaimia ylhäältäpäin kuvattuna laatikossa.

Kuvateksti: Maanomistajat ovat hakeneet metsitystukea vilkkaasti Metsäkeskuksesta. Kuva: Eva Ekholm

Metsitystukihakemusten käsittelyssä ja päätösten valmistelussa on ollut teknisiä ongelmia, joita on esiintynyt hankkeiden käsittelyä varten uusitussa Metsäkeskuksen tietojärjestelmässä.  

Tämän vuoksi Metsäkeskus pystyy tekemään vain osan päätöksistä niin, että kevään aikana päästäisiin tekemään tuen mukaisia viljelytöitä. Tuen hakijoiden kannattaa varautua aloittamaan metsityksen valmistelevat työt myöhemmin tänä vuonna, ja viljely siirtynee keväälle 2022. Töitä ei saa aloittaa ennen hyväksyttyä tukipäätöstä. 

Metsitystukea on haettu tähän mennessä jo yli kaksinkertainen summa verrattuna 5,4 miljoonaan euroon, johon Metsäkeskuksella on nyt myöntämisvaltuudet. Metsäkeskus ottaa hakemuksia käsittelyyn normaalisti saapumisjärjestyksessä.  

– Kun hyväksymismahdollisuus loppuu, hakemukset jäävät odottamaan mahdollista lisärahoitusta. Ne ovat sitten nopeasti hyväksyttävissä, kun se on mahdollista, sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.  

Joutoalueiden metsitystuki on osa hallituksen ilmastopolitiikkaa. Tavoitteena on lisätä metsäpinta-alaa ja siten vahvistaa hiilinieluja. Lisätietoa metsitystuesta on Metsäkeskuksen verkkosivuilla