Siirry pääsisältöön

Metsään.fi-palvelussa näytettävissä lajitiedoissa on puutteita – ajantasaiset tiedot löytyvät laji.fi-sivustolta 

Uutinen - 14.06.2022 11:08

Metsään.fi-palvelussa näytetään Metsäkeskuksen keräämän metsä- ja luontotiedon lisäksi paljon myös muiden organisaatioiden tuottamia tietoja. Toistaiseksi uhanalaisten lajien näkymisessä on puutteita. Ajantasaiset tiedot kannattaa tarkistaa Suomen lajitietokeskuksen sivuston kautta osoitteesta: laji.fi

Tikankontti on rauhoitettu laji, jonka kasvupaikalla ei saa tehdä maanmuokkausta eikä avohakkuuta. Kuva: Miia Saarimaa

Metsään.fi-palvelussa metsänomistajat voivat tarkastella aineistoja uhanalaisista lajeista ja liito-oravahavainnoista sekä havaintoja haukanpesistä.   

Tiedot uhanalaisista lajeista ja liito-oravista on päivitetty palveluun viimeksi noin puolitoista vuotta sitten Suomen ympäristökeskuksen tietokannasta. Haukanpesien karttatasossa on havaittu ongelmia ja toistaiseksi haukanpesät eivät näy lainkaan palvelussa.  

- Vaikka Metsään.fi-palvelussa ei tällä hetkellä pystytä näyttämään metsänomistajille haukanpesien sijaintia, niin metsänkäyttöilmoitusten tarkastuksissa tiedot ovat käytettävissä, tarkentaa johtava luontotiedon asiantuntija Miia Saarimaa Suomen metsäkeskuksesta.  

Aineistojen ylläpito on siirtynyt Suomen ympäristökeskuksesta Lajitietokeskukseen. Tavoitteena on, että tulevana syksynä tuoreemmat tiedot näkyvät myös Metsään.fi-palvelussa. 

Lajitietoa laji.fi-sivuston kautta  

Lajitietoa voi tarkastella ja ladata Suomen lajitietokeskuksen Laji.fi-sivuston kautta. Laji.fi:ssä on lajiaineistoja lukuisista tietolähteistä, esimerkiksi museoiden tietokannoista.   

Suurin osa lajiaineistosta on suoraan kaikkien nähtävissä Laji.fi-sivustolla, mutta joidenkin arkaluonteisten lajien paikkatiedot on karkeistettu yhden tai viiden kilometrin ruudun tarkkuudelle.   
Muun muassa haukanpesät ovat arkaluonteista lajitietoa. Nämä käyttörajoitetut aineistot saa käyttöönsä kirjautumalla Laji.fi-sivustolle ja tekemällä aineistopyynnön tietyltä alueelta.   

Arkaluonteisten eli sensitiivisten lajien luettelo löytyy laji.fi:n etusivun alaosasta kohdasta: Tiedonhallinta – Sensitiivinen lajitieto.

Metsälakirikkomusten jäljille päästään entistä paremmin Uutinen - 13.06.2022 09:00
Metsäkeskus on mukana Farmari-maatalousnäyttelyssä Uutinen - 15.06.2022 09:02