Siirry pääsisältöön

Yhteismetsän perustaminen

Yhteismetsä perustetaan metsänomistajien keskinäisellä sopimuksella. Sopimuksen perusteella haetaan Maanmittauslaitokselta yhteismetsän muodostamistoimitusta, ja hakemukseen liitetään yhteismetsän ohjesääntöluonnos.

Ennen yhteismetsän perustamiseen ryhtymistä on syytä tutustua huolella yhteismetsään omistusmuotona. Jos yhteismetsän perustamisen yhteydessä halutaan tehdä sukupolvenvaihdos tai muita omistusjärjestelyjä, kannattaa etenemisjärjestys suunnitella huolella ja hyödyntää sukupolvenvaihdoksen asiantuntijoita.

Yhteismetsä omistusmuotona sopii suurten metsäalueiden hallinnointiin. Pientä yhteismetsää ei käytännössä kannata perustaa, sillä yhteismetsän suuremmat hallintokulut alentavat kannattavuutta. Yhteismetsän pinta-ala on yleensä riittävä silloin, kun metsätaloudesta saadaan tuloja vuosittain.

Yhteismetsän perustamisvaiheessa on määritettävä yhteismetsään liitettävien alueiden arvo. Perustamisen jälkeenkin yhteismetsän kokonaisarvo on ajoittain määritettävä eri asiayhteyksissä. Maanmittauslaitoksen sivuilla on tästä aiheesta hyödyllinen julkaisu yhteismetsän ja yhteismetsäosuuden arvo.

Yhteismetsän materiaalipankista löytyvät malliohjesäännöt ja tarpeellisia malliasiakirjoja sekä linkki yhteismetsän perustamissopimuksen malliin.

Yhteismetsän perustamisesta ja perustamissopimuksesta säädetään kiinteistönmuodostamislain 10 luvussa sekä yhteismetsälain 5 pykälässä.

Lisätietoja