Siirry pääsisältöön

Yhteismetsän perustaminen

Yhteismetsä perustetaan metsänomistajien keskinäisellä sopimuksella. Sopimuksen perusteella haetaan Maanmittauslaitokselta yhteismetsän muodostamista. Säädökset ovat yhteismetsälaissa (109/2003) ja kiinteistönmuodostamislain (554/1995) kymmenennessä luvussa. 

Kiinteistöä lohkottaessa tai halottaessa omistaja voi pyytää Maanmittauslaitokselta kiinteistön alueen tai sen osan muodostamista yhteismetsäksi. Tämä voi helpottaa myöhemmässä vaiheessa sukupolvenvaihdoksen tai perinnönjaon toteuttamista. 

Ennen yhteismetsän perustamiseen ryhtymistä kannattaa tutustua huolella yhteismetsään omistusmuotona. Jos yhteismetsän perustamiseen liittyy metsän sukupolvenvaihdos, kannattaa etenemisjärjestys myös suunnitella huolella ja käyttää sukupolvenvaihdoksen neuvontapalvelua. 

Yhteismetsän perustamisessa ja monessa muussakin tilanteessa tarvitsee tavallisesti määrittää yhteismetsän tai yhteismetsäosuuden arvo. Maanmittauslaitoksen sivuilla on tästä aiheesta hyödyllinen julkaisu Yhteismetsän ja yhteismetsäosuuden arvo

Lisätietoja