Siirry pääsisältöön

Saavutettavuusseloste

Metsäkeskus.fi-verkkosivuston saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Suomen metsäkeskuksen verkkosivustoa www.metsakeskus.fi. Seloste on laadittu 18.3.2021. Palvelun saavutettavuuden ovat arvioineet ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio ja Suomen metsäkeskus. 

Palvelun saavutettavuus

Sisällön nykyinen saavutettavuus: Vastaa kriittisiltä osin WCAG 2.1, AA-tason vaatimuksia. 

Tunnistetut saavutettavuuspuutteet 

Sivuston käyttäminen 

Osa käyttöliittymän painikkeista, ikoneista, ohje- tai seliteteksteistä tai virheilmoituksista voi olla väärällä kielellä. Sivua suurennettaessa 200 prosenttiin osa linkkien tekstistä menee kuvan päälle, sisältöä voi jäädä toisen sisällön alle tai se ei näy kokonaan. Joissakin osioissa tekstiä ole erotettu riittävästi taustalla näkyvästä kuvasta ja voi aiheuttaa levottomuutta. Tekstin rivitys ei toimi kaikissa sisältöosissa ruudunlukijalla oikein. Joissakin tapauksissa mukana kulkevat hakuvalikot rullautuvat ylätunnisteen päälle sekoittuen päänavigaatioon.

Sivustolla on käytetty erottimia, joita ei ole piilotettu ruudunlukijalta.

Osa yksittäisistä linkeistä luetaan ruudunlukijalla kahdesti. Osa linkeistä (mm. uutisnostot ja uutisten selaus) ovat teknisesti ruudunlukijalle turhan pitkiä tai ruudunlukija ei tunnista uutista linkiksi. 

Alatunnisteessa valkoisen tekstin ja taustan vaaleimpien kohtien välinen kontrasti ei ole riittävä.

Päänavigaation alavalikoiden ruudunlukijatoiminnassa keskeisiä puutteita (ryhmittely, hierarkian ja valikon tila). Näppäinkohdistimen visuaalinen korostus on joissain painikkeissa tai pudotusvalikoissa riittämätön tai ei näy lainkaan. Näppäimistökohdistin pysähtyy jossain sivun sisällöissä tarpeettomasti. Sivuston oikopolku "Hyppää pääsisältöön" tulisi viedä vielä lähemmäs pääsisältöä, eikä se toimi VoiceOverilla. "Takaisin ylös"-hyppylinkki ei toimi NVDA-ruudunlukijalla oikein. 

Evästeikkuna toimiminen on epävarmaa (näkyminen, fokus, lukusuunnan epäloogisuus sekä painikkeiden toimiminen).

Näppäimistökäyttäjä ei saa piilotettua vihjesisältöä ilman, että hän siirtää kohdistimen pois elementistä.

Sivujen sisältö ja liitteet 

Otsikkohierarkian johdonmukaisuudessa on puutteita. Kaikki otsikoinnit eivät ole riittävän kuvaavia. Sivuston alaosassa on käytetty piilotettuja otsikoita, mitkä voivat sekoittaa ruudunlukijakäyttäjiä. Useiden sivujen pääotsikot eivät vastaa sivuotsikoita.

Osa linkeistä ei ole riittävän kuvaavia.

Osalla kuvakkeista puuttuu selite, niitä ei ole saatavilla tekstimuodossa tai kuvaa ei ole merkitty koristeelliseksi. Osalla kuvista on tarpeettomasti vaihtoehtoinen teksti, vaikka ne olisi tarkoitettu koristeelliseksi. Osa kuvien vaihtoehtoisesta tekstistä voisi olla kuvaavammin muotoiltu.

Tekstissä on visuaalisesti kuvailtu toimintoja (esim. ”oikeasta ylänurkasta”), jotka eivät toimi ruudunlukija-käyttäjille.  Sisällössä on voitu käyttää listaa yhden kohdan luetteloimiseen tai luettelo on toteutettu ilman rakenteellisia luettelomerkkejä. 

Pikapalautteessa on saavutettavuuden kannalta haasteita (näppäimistökäyttö, tekninen toteutus, tekstikentän ohjelmallinen yhdistäminen kysymykseen).

Lomakkeet 

Ruudunlukijan käyttäjälle ei tule tietoa haun tai lomakelähetyksen valmistumisesta/onnistumisesta tai lomakkeen virheviestejä ei lueta ruudunlukijalle.

Hakulaatikon ohjetekstillä ei ole riittävästi kontrastieroa valkoista taustaa vasten. Lomakkeen vihjesisällön painikkeessa ei ole riittävästi kontrastia. 

PDF-Lomakkeiden koodauksessa, lomakekenttien merkinnöissä ja sarkainjärjestyksien määrityksissä voi esiintyä puutteita. Vaihtoehtoisia kuvauksia, otsikointeja ja taulukoiden otsikoita tai kenttien tooltip-tekstejä ei ole kaikissa lomakkeissa määritetty.

PDF-lomakkeiden saavutettavuutta parannetaan vuoden 2021 aikana.

Sivuston sisältö, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin

  • Joitakin ei-saavutettavia PDF-tiedostoja, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018 ja ei-saavutettavia videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020. 
  • Joitakin ei-saavutettavia PDF-tiedostoja, jotka eivät ole Suomen metsäkeskuksen tuottamia, rahoittamia tai valvomia.
  • Karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön (esim. metsävaratieto).
  • Osa ei-saavutettavista tiedostoista tai videoista on lisä- tai tukimateriaalia, eikä ole asioinnin kannalta välttämätöntä.

Muut lisähuomiot

Osa palveluista nojaa kolmannen osapuolen palveluihin. Microsoft Power BI -raporteissa on käytön hallittavuuteen sekä tietomäärään ja sen selkeyteen liittyviä saavutettavuuspuutteita. Sivuston ulkopuoliseen verkkokoulutusten julkaisualustaan (Gimlet) liittyy saavutettavuuspuutteita, kuten käyttäminen näppäimistöllä, värien käyttö ja teksteihin liittyvät kontrasti- ja kokopuutteet. 

Alla on linkkejä käyttämiemme palveluiden saavutettavuuteen liittyviin lisätietoihin: 

•    Karttaupokkeet: Lisätietoja ArcGIS-palvelun saavutettavuudesta (englanniksi) 
•    Raportoinnin upokkeet: Lisätietoja Microsoft Power BI:n saavutettavuudesta (englanniksi) 
•    Verkkolomakkeet: Webropol-palvelun saavutettavuusseloste 
•    Sähköinen allekirjoitus tehdään VismaSign -palvelussa, josta ei ole saatavilla saavutettavuusselostetta.
•    Metsään-lehti  
•    Metsitystuen hakupalvelu
•    Tapahtumakalenteri (Lyyti): Saavutettavuusselvitys (englanniksi) 

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivuillamme? 

Kerro havaitsemastasi puutteesta meille, niin teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Puutteen ilmoittaminen tehdään palautelomakkeella

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastaamme 14 päivän kuluessa. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuusatavi.fi 
puhelinnumero vaihde 0295 016 000