Siirry pääsisältöön

Metsään.fi-palvelun saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Metsään.fi-palvelua, johon voi kirjautua Metsäkeskuksen verkkosivustolla, osoitteessa https://www.metsakeskus.fi. Seloste on laadittu 23.9.2020, ja se on päivitetty 12.4.2021. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio ja Suomen metsäkeskus.

Palvelun saavutettavuus

Sisällön nykyinen saavutettavuus: Palvelu vastaa osittain (WCAG 2.1, AA-taso) vaatimuksia.

Tunnistetut saavutettavuuspuutteet 

Sivuston käyttäminen 

Visuaalisia puutteita on väriyhdistelmien kontrasteissa, tekstien muotoiluissa ja linkkien erottumisessa. Näppäimistökohdistin ei erotu visuaalisesti tarpeeksi hyvin. Sivusto ei mukaudu eri suurennoksille, näytöille, vaaka- ja pystysuoraan tai tekstin sijoittelulle.

Rakenteeseen liittyviä saavutettavuuspuutteita on navigaation selkeydessä, sivuotsikoitten päivittymisessä, sisällön lukemisjärjestyksessä ja näppäimistökohdistimen askellusjärjestyksessä. Kaikilla sivuilla ei ole kuvaavaa nimeä. 

Osa toiminnallisuuksista ei ole saavutettavissa näppäimistöllä. Näppäimistökohdistin ei ole näkyvissä päävalikossa. Lomakkeissa käytetyn päivämääräkentän kalenterinäkymä ei ole saavutettava, mutta päivämäärän voi syöttää kirjoittamalla päivämäärän.

Käyttöliittymän ja lomakkeiden ohjelmallisessa ymmärtämisessä on puutteita. Puutteita on myös vihjesisällön (tooltips) hallitsemisessa.

Sivujen sisältö    

Puutteita on otsikoiden kuvaavuudessa, otsikkohierarkian johdonmukaisuudessa, sisällön asettelussa, linkkitekstien kuvaavuudessa ja kuvien tekstivastineissa. 

Lomakkeet 

Lomakkeiden toteutuksessa on puutteita esimerkiksi koodauksessa, lomakekenttien ja otsikoitten merkinnöissä sekä sarkainjärjestyksien määrityksissä. Lomake-elementeissä ei ole valintapainikkeisiin yhdistetty niiden nimilappuja. 

Sivuston sisältö, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin

  • Käyttäjien tai muiden ulkopuolisten tahojen palvelussa julkaisemat sisällöt, jotka eivät ole palveluntarjoajan itsensä tuottamia, rahoittamia tai valvomia
  • Kartat, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön (esimerkiksi maastokarttoja)
  • Toimisto-ohjelmien tiedostot (esim. doc, pdf, odt), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.

Kohtuuton rasite

Metsään.fi-palvelun uudistus alkaa 2021 alkuvuodesta ja valmistuu arviolta 2023. Nykyisen palvelun saavutettavuuspuutteita korjataan mahdollisuuksien mukaan.

Muut lisähuomiot

Sivustolta ohjataan myös muihin palveluihin, kuten ArgGIS-karttapalveluihin. ArcGIS-karttapalvelun saavutettavuudesta voit lukea ArcGISin sivuilta.

ArcGis-palvelun saavutettavuudesta lisätietoja (englanniksi).

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? 

Kerro havaitsemastasi puutteesta meille, niin teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.
Ilmoita puute lomakkeella.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastaamme 14 päivän kuluessa. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuusatavi.fi 
puhelinnumero vaihde 029 501 6000