Siirry pääsisältöön

Yhteismetsäomistuksen kasvu jatkuu

Mediatiedote - 13.05.2022 09:00

Yhteismetsäomistuksen suosio ei näytä hiipumisen merkkejä. Yhteismetsien määrä ja pinta-ala kasvoivat jälleen vahvasti viime vuonna. Kymmenen vuoden ajanjaksolla yhteismetsäomistuksen kehityksessä on nähtävissä suuria maakuntakohtaisia eroja.  

Yhteismetsien kokonaispinta-ala Suomessa on noin 800 000 hehtaaria. Yli 70 prosenttia yhteismetsistä sijaitsee Pohjois-Suomessa. Pohjoisessa on ollut hyvät mahdollisuudet yhteismetsäomistuksen kasvuun ja siellä yhteismetsien pinta-ala onkin kasvanut eniten edellisen kymmenen vuoden aikana. Sen sijaan yhteismetsien suhteellinen pinta-alan kasvu on ollut ylivoimaisesti suurinta Etelä-Savossa. Vaatimattominta kehitys on ollut Varsinais-Suomessa.  

Omia metsiä liitetään yhteismetsiin entistä enemmän 

Uusia yhteismetsiä on viime aikoina perustettu noin 35 vuosittain. Kuluvan vuoden alussa Suomessa oli kaikkiaan 568 yhteismetsää. Monelle metsänomistajalle oman metsän liittäminen johonkin olemassa olevaan yhteismetsään on järkevä vaihtoehto. Metsänomistajien omien metsien liittäminen yhteismetsiin onkin kasvanut selvästi. 

– Metsänomistajien kannattaa selvittää, olisiko yhteismetsäomistus itselle sopiva omistustapa ja mitä hyötyjä tai haittoja siinä olisi metsänomistusmuotona, sanoo metsätilarakenteen asiantuntija Jukka Matilainen Suomen metsäkeskuksesta. 

Ensimmäiset yhteismetsien yhdistymiset ovat parhaillaan käynnissä Etelä-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Pieniä yhteismetsiä on Suomessa lukumääräisesti paljon, joten vastaavanlaisia yhdistymisiä on odotettavissa myös jatkossa. Yhdistymisen hyötyjä ovat muun muassa yhteismetsän hallinnon keskittäminen ja operointi entistä suuremmilla pinta-aloilla, jolloin toiminnan kannattavuus paranee. 

Lisätietoa yhteismetsistä on yhteismetsäportaalissa.   

Suomen metsäkeskus neuvoo yhteismetsäasioissa ja valvoo yhteismetsälakia.  Maanmittauslaitos seuraa yhteismetsäomistuksen kehittymistä.   

Lisätietoa yhteismetsien kehityksestä maakunnittain vuosina 2011-2021 on Metsäkeskuksen media-aineistoissa

Lisätietoja:  
Jukka Matilainen 
metsätilarakenteen asiantuntija 
Suomen metsäkeskus 
p. 040 049 7574 
jukka.matilainenatmetsakeskus.fi 

Jarmo Mulari 
metsätilarakenteen asiantuntija 
Suomen metsäkeskus 
p. 050 314 0424 
jarmo.mulariatmetsakeskus.fi

Metsäalueiden kaavoittaminen vaatii yhteistyötä ja vuorovaikutusta Mediatiedote - 12.05.2022 12:54
Maaston kuvaamista ilma-aluksilla pilotoidaan Pohjois-Karjalassa Mediatiedote - 16.05.2022 10:35