Siirry pääsisältöön

Maaston kuvaamista ilma-aluksilla pilotoidaan Pohjois-Karjalassa

Mediatiedote - 16.05.2022 10:35

Suomen metsäkeskuksen hankkeessa testataan ilma-alusten käyttöä metsälakikohteiden maastotarkastusten apuna. Suomessa on kymmeniätuhansia metsälain suojelemia erityisen tärkeitä elinympäristöjä. Ne ovat yleensä hyvin pienialaisia ja vaihtelevan muotoisia. Suomen metsäkeskus vastaa elinympäristökohteiden tietojen ajantasaisuudesta.

- Metsäkeskus testaa Hiiliviisas monimuotoisuusinventointi -hankkeessa, voiko miehittämättömiä ilma-aluksia ja korkearesoluutioisia kuvia hyödyntämällä vähentää metsälakikohteiden tarkistamiseen liittyvää matkustamista ja maastotyötä ja siten pienentää hiilijalanjälkeä sekä tehostaa ajankäyttöä, kertoo projektipäällikkö Juha Vornanen Suomen metsäkeskuksesta.

Hankkeen projektityöntekijä Nina Gröhn vertaa kuvista saatua tietoa maastohavaintoihin ja arvioi niiden käyttökelpoisuutta metsälakikohteiden tarkastamisessa.

Kuvaukset tekee joensuulainen Kelluu Oy. Kuvauksissa hyödynnetään heidän itsenäisesti
lentäviä ilmaa kevyempiä ilma-aluksia, jotka kykenevät kantamaan kaiken tarvittavan kuvauskaluston. Alusten toiminta-aika on niin pitkä, että ne pystyvät kiertämään useita kuvauskohteita yhdellä lennolla. Alukset käyttävät vetyä nostekaasuna sekä liikkumisen polttoaineena. Alukset ovat hiljaisia eikä niiden ääntä juuri kuule maahan 60–80 metrin kuvauskorkeudelta.

- Kulkija voikin yllättyä, kun noin kymmenmetrinen hopeanhohtoinen ilma-alus liukuu puiden latvojen yllä liki äänettömästi, Vornanen sanoo.

Kuvauksia ilma-aluksilla tehdään touko-elokuun aikana. Kuvauslennot alkavat toukokuun loppupuoliskolla Alavin suunnalta, jolloin kohteita kuvataan ennen lehtien puhkeamista. Kesäkuun kuvaukset tehdään Paihola - Ahveninen - Romppalan alueella Kontiolahdella kesäkuun loppupuoliskolla, kun luonto alkaa olla rehevimmillään.

Hankkeessa selvitetään lisäksi sidosryhmähaastattelujen avulla kuvausteknologian hyödyntämistä muullakin kuin metsäalalla. Käyttökohteita tarkoille kuville arvellaan löytyvän mm. maatalouden valvonta- ja tarkastustyössä, vesistö-, luonto- ja ennallistamiskohteiden seurannassa ja aikasarjojen laadinnassa sekä riistalaskennassa.

Hiiliviisas monimuotoisuusinventointi -hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Kuva: Ilma-aluksilla maastoa kuvataan 60-80 metrin korkeudelta.

Lisätietoja:

Juha Vornanen
projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus
p. 050 529 2038
juha.vornanenatmetsakeskus.fi

Jiri Jormakka
COO
Kelluu Oy
p. 050 372 6578
jiriatkelluu.com

Yhteismetsäomistuksen kasvu jatkuu Mediatiedote - 13.05.2022 09:00
Ympäristötuki kiinnostaa – metsänhoitotukien käyttö sukeltaa edelleen Mediatiedote - 19.05.2022 09:00