Siirry pääsisältöön

Puhutaan metsästä -tilaisuuksissa pureudutaan metsien käytön tulevaisuuteen

Uutinen - 18.01.2023 10:00

Puhutaan metsästä -tilaisuudet kokoavat yhteen maakuntien metsäalan vaikuttajat ja tekijät tammi-helmikuussa. Suomen metsäkeskus järjestää tilaisuuksia 8 vaalipiirissä eri puolilla Suomea. Tilaisuuksien sarjan päättävä yhdeksäs valtakunnallinen tilaisuus järjestetään Helsingissä 8.3.2023. Tilaisuuksiin kutsuttu yleisö, asiantuntijat ja vaalipanelistit keskustelevat päivänpolttavista metsäaiheista ja siitä, millainen on Suomen metsien käytön tulevaisuus.

Metsäkeskus järjestää alkuvuonna Puhutaan metsästä -tilaisuuksia eri puolilla Suomea. Kuva: Pirjo Tapanila

Suomen metsiin kohdistuu monenlaisia ja ristiriitaisiakin odotuksia lähivuosina. Metsistä tarvitaan entistä enemmän puuta teollisuuteen ja energiantuotantoon. Metsät ovat myös merkittävä hiilinielu ja -varasto ja monen uhanalaisen lajin elinympäristö. Kotimaan metsien käyttöön vaikuttavat yhä enemmän EU:n ympäristöpolitiikan linjaukset. 

– Keväällä ovat eduskuntavaalit ja tulevassa hallitusohjelmassa päättäjät joutuvat tekemään vaikeitakin päätöksiä metsien käytöstä, sanoo elinkeinojohtaja Anssi Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Ajankohtaiset metsäaiheet esillä

Metsäkeskuksen Puhutaan metsästä -tilaisuuksissa keskustellaan alkuvuonna metsien käytön tulevaisuudesta. Tilaisuuksissa ovat paikalla kunkin vaalipiirin suurimpien eduskuntapuolueiden edustajat. Heiltä kysytään näkemyksiä siitä, miten metsät pystyvät jatkossa turvaamaan maamme hyvinvointia, toimimaan hiilinieluina ja millä keinoilla metsäluonnon monimuotoisuutta voidaan lisätä. Vaalipaneeleissa keskitytään lisäksi kunkin alueen merkittäviin ja ajankohtaisiin metsäaiheisiin.

– Metsien kasvu on laskenut, miten siihen ja samalla pienentyneisiin hiilinieluihin pitäisi suhtautua? Miten metsätuhoihin tulisi varautua ja pitäisikö tuhoja korvata metsänomistajille? Miten turvataan raaka-aineen saanti metsistä ja teollisuuden sekä energiantuotannon huoltovarmuus tulevina vuosina? Ajankohtaisia ja metsien kannalta tärkeitä kysymyksiä on paljon, Niskanen sanoo. 

Puhutaan metsästä -tilaisuuksissa kuullaan myös tutkijoiden ja metsäalan ammattilaisten näkemyksiä siitä, kuinka metsiä voidaan hoitaa ja käyttää kestävästi ja kuinka sovitetaan yhteen erilaisia metsiin liittyviä tavoitteita ja odotuksia. Tilaisuuksissa esitellään myös uutta Kansallista metsästrategiaa ja sen toimeenpanoa.

Tilaisuuteen liittyvää keskustelua voi seurata Twitterissä tunnisteella: #PuhutaanMetsästä

Lisätietoa Puhutaan metsästä -tapahtumista on Metsäkeskuksen verkkosivuilla
 

Saha- ja puutuotealalle lisää tuottavuutta ja kasvua Uutinen - 17.01.2023 08:10
Uusi kartta-aineisto avuksi suometsätalouden vesiensuojelussa Uutinen - 19.01.2023 08:00