Siirry pääsisältöön

Mitä tarkoittaa ryömivä palo tai hevosenkenkäkulotus? – Tuli metsässä -sanasto on nyt julkaistu

Mediatiedote - 31.08.2022 08:00

Metsäalan sanastotyö -hankkeessa on valmistunut ja julkaistu ensimmäinen sanasto-osio. Tuli metsässä -sanasto sisältää 141 keskeisen käsitteen tiedot metsäpalojen ja kulotusten aihealueelta. Sanasto on laadittu Suomen metsäkeskuksen, Luonnonvarakeskuksen sekä maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijoiden yhteistyönä.

Nyt valmistunut Tuli metsässä -sanasto sisältää keskeiset käsitteet ja määritelmät metsäpalojen ja kulotusten aihealueelta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.  

– Olemme yhdistäneet aihealueen sanastoja ja tarkistaneet määritelmiä. Tämän lisäksi olemme tuoneet suomen kieleen uusia termimääritelmiä englanninkielisistä sanastoista, kertoo tutkija Ilkka Vanha-Majamaa Luonnonvarakeskuksesta.  

Tuli metsässä -sanasto on julkaistu Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilla. Myöhemmin syksyllä sanaston termitiedot ovat käytettävissä Digi- ja väestötietoviraston Yhteentoimivuusalustalta.  

Sanasto on tarkoitettu monipuoliseen käyttöön  

Yhdenmukaisten käsitteiden käyttö helpottaa vuorovaikutusta. Käsitteiden tarkkojen määritelmien avulla voidaan varmistaa yhteentoimivuus ja keskinäinen ymmärrys erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.  

Tuli metsässä -sanasto edistää omalta osaltaan metsäpaloihin ja kulotuksiin liittyvää julkista keskustelua, tietojärjestelmien ja tietopalveluiden kehittämistyötä sekä metsäalan koulutusta ja viestintää.  

– Metsäalan monikieliset viestijät sekä kielenkääntäjät hyötyvät varmasti sanaston nelikielisyydestä, sanoo terminologi Irina Kudasheva Suomen metsäkeskuksesta. 

Tuli metsässä -sanastoa valmisteli ydinasiantuntijaryhmä, johon kuuluivat Ilkka Vanha-Majamaa Luonnonvarakeskuksesta, Henrik Lindberg Hämeen ammattikorkeakoulusta, Rauli Perkiö Metsähallituksesta sekä Irina Kudasheva Suomen metsäkeskuksesta. Sanastoluonnosta oli mahdollista kommentoida oikeusministeriön Lausuntopalvelu.fi-sivustolla.   

– Kiitämme kaikkia niitä, jotka jakoivat oman näkemyksensä sanaston sisältöön. Toivomme, että sanasto täydentyy jatkossa metsäpalo- ja kulotusaiheisten tutkimus- ja kehittämishankkeiden yhteydessä, sanoo Metsäalan sanastotyö -hankkeen projektipäällikkö Kai Blauberg Suomen metsäkeskuksesta. 

Tulossa uusia sanastoja  

Metsäalan sanastotyö jatkuu. Valmistelussa ovat sanastot aiheista: metsikön rakenne ja kehitys, metsähydrologia ja -ojitus, metsämaa sekä kasvupaikka- ja metsätyypit. Näissä sanastoissa on tällä hetkellä yhteensä noin 670 käsitettä. Sanastoluonnokset tulevat Lausuntopalvelu.fi-sivustolle kommentoitavaksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.  

Tuli metsässä -sanasto on Metsäkeskuksen verkkosivuilla

Lisätietoja:  
Kai Blauberg 
projektipäällikkö, Metsäalan sanastotyö -hanke 
Suomen metsäkeskus 
p. 050 570 8406 
kai.blaubergatmetsakeskus.fi 

Ilkka Vanha-Majamaa 
tutkija 
Luonnonvarakeskus 
p. 029 532 2532  
ilkka.vanha-majamaaatluke.fi  

Irina Kudasheva 
terminologi 
Suomen metsäkeskus 
p. 050 453 1436 
irina.kudashevaatmetsakeskus.fi 

Suomen metsäkeskus alkaa kartoittaa yksityisteiden ja niiden siltojen kuntoa Mediatiedote - 24.08.2022 07:16
Metsänhoitotöitä on tehty poikkeuksellisen vähän tänä vuonna Mediatiedote - 01.09.2022 07:21