Siirry pääsisältöön

Metsien rakenne ja kehitys -sanasto valmistui kommentoitavaksi

Uutinen - 05.05.2023 10:00

Metsäalan sanastotyön kolmas sanasto on valmistunut kommentoitavaksi Lausuntopalvelu.fi-palveluun. Metsien rakenne ja kehitys -sanasto sisältää 159 metsään liittyvää termiä ja määritelmää.

Alikasvoksena kasvava kuusi. Kuva: Aino Ässämäki

Suomen metsäkeskus vetää laajaa sanastotyötä, jossa koostetaan metsäalan keskeinen ammattisanasto. Hankkeen tuloksena on nyt valmistunut Metsien rakenne ja kehitys -sanasto, jota voi kommentoida oikeusministeriön Lausuntopalvelu.fi-palvelussa.      

Metsien rakenne ja kehitys -sanasto sisältää termimääritykset 159 metsään liittyvälle keskeiselle käsitteelle. Suomen kielen rinnalla termimääritykset julkaistaan myös ruotsiksi ja englanniksi. Tämän lisäksi sanastossa ovat mukana myös ruotsin-, englannin- ja venäjänkieliset termivastineet.   

– Kaikki metsäalalla työskentelevät voivat kommentoida sanastoehdotusta Lausuntopalvelu.fi -palvelussa. Sanastoa voi kommentoida yleisesti koko sanaston tasolla, yksittäisen käsitekokonaisuuden tai yhden käsitteen termitietojen tasolla, sanoo projektipäällikkö Kai Blauberg Suomen metsäkeskuksesta.  

Metsäalan sanasto helpottaa yhteistyötä ja viestintää  

Ammattisanastosta on hyötyä metsäalan viestinnässä ja myös alan tietojärjestelmien sekä tietopalveluiden kehittämistyössä.  

– Metsäsanastosta löytyvät ruotsin-, englannin- sekä venäjänkieliset termivastineet. Tämä voi auttaa monikielisen viestinnän parissa työskenteleviä metsäammattilaisia sekä kielenkääntäjiä, kertoo terminologi Irina Kudasheva Suomen metsäkeskuksesta.   

Metsien rakenne ja kehitys -sanaston koostaminen alkoi keväällä 2022. Sanaston laatimiseen osallistui asiantuntijoita Metsäkeskuksesta ja Luonnonvarakeskuksesta sekä yksityinen metsäalan ammattilainen. Sanastotyötä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.    

Metsäalan sanastotyö -hanke järjestää torstaina 11.5.2023 klo 8.30–10.00 info- ja keskustelutilaisuuden sanastoehdotuksen sisällöstä. Tilaisuudessa esitellään aluksi lyhyesti Metsäalan sanastotyö -hanketta sekä Metsien rakenne ja kehitys -sanastoa. Loppuosa on varattu osallistujien omien kommenttien sekä kysymysten käsittelyyn. Tilaisuuteen voi ilmoittautua Metsäkeskuksen koulutus- ja tapahtumakalenterin kautta.    

Kommenttipyyntö Metsien rakenne ja kehitys -sanastosta on lausuntopalvelu.fi-sivustolla.  Sanastoa voi kommentoida 2.6.2023 asti.

Lisätietoa Metsäalan sanastotyö -hankkeesta on Metsäkeskuksen verkkosivuilla

Uusi opas antaa neuvoja liito-oravan turvaamiseen talousmetsissä Uutinen - 25.04.2023 08:00
Uusia taimikoita perustetaan viljellen tänä keväänä lähes 100 000 hehtaaria Uutinen - 09.05.2023 07:45