Siirry pääsisältöön

Metsän paikkatiedosta saa enemmän irti QGIS-ohjelmalla

Uutinen - 17.11.2022 09:15

Erilaisia paikkatietoja on yhä enemmän avoimesti saatavilla. Metsäkeskuksen avoin metsä- ja luontotieto on nyt ollut useamman vuoden tarjolla Metsäkeskuksen verkkosivuilla ja myös Paikkatietoikkunan kautta. QGIS-paikkatieto-ohjelma on hyvä työkalu paikkatietojen hyödyntämisessä. Ohjelman käyttöön voi nyt tutustua Metsäkeskuksen maksuttomissa verkkokoulutuksissa. 

Metsäasiantuntijat Satu Heikkilä ja Mari Kosamo Metsätoimisto Kiramosta palvelevat metsänomistajia ja käyttävät monipuolisesti avointa paikkatietoa sekä QGIS-ohjelmaa.

Paikkatietojen hyödyntämisestä on tullut arkipäivää myös metsäalalla. Tietojen käyttö on helppoa, koska monet sovellustoimittajat huolehtivat, että rajapinnat heiltä ostettuihin ohjelmiin on valmiina ja että ne toimivat. On kuitenkin tilanteita, joissa tulee mieleen, että tiedosta voisi saada irti enemmänkin.

Metsätoimisto Kiramolla Siikajoen Ruukissa käytetään valmiin ohjelmiston ohella avoimesti saatavilla olevaa QGIS-ohjelmaa paikkatietojen hyödyntämisessä. 

– Ohjelmassa on paljon ominaisuuksia ja mahdollisuuksia hyödynnettäväksi arkipäivän työssä. Se on hyvä työkalu kaikille metsäammattilaisille, toteaa metsäasiantuntija, yrittäjä Satu Heikkilä

Käyttöönotto yrityksessä oli sujuvaa, koska metsäasiantuntija Mari Kosamo oli perehtynyt ohjelmaan jo opinnoissaan. Kosamo kertoo, että metsävaratieto kuvioittain on käytössä viikoittain monenlaisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi erilaiset aluerajaukset vaikka postinumeron perusteella sujuvoittavat työtä.

Metsäasiantuntijoiden mukaan QGIS-ohjelmaa voi verrata Exceliin. Ohjelma on niin hyvä ja hyödyllinen kuin käyttäjän taidotkin ja käyttömahdollisuuksia on laajasti. Mitä enemmän opettelee, sitä enemmän saa myös hyötyjä irti. 

QGIS-ohjelman käyttöön tarjolla verkkokoulutusta

Metsäkeskuksen verkko-oppimisympäristössä on maksuton verkkokoulutussarja QGIS-ohjelman käytöstä. Sarjan ensimmäisessä koulutuksessa lähdetään alkeista liikkeelle, eli kuinka QGIS-ohjelma ladataan ja asennetaan, millaiset ovat alkuasetukset ja kuinka taustakartat avataan. Koulutuksessa tutustutaan myös Maanmittauslaitoksen aineistoihin ja neuvotaan, kuinka ohjelmalla haetaan taimikonhoitokohteita. 

Jatkokurssilla harjoitellaan lisää metsätalouteen liittyvillä esimerkeillä. Koulutuksessa neuvotaan, kuinka ohjelmalla voi hakea harvennushakkuukohteita ja tarkastellaan niiden kertymäennusteita halutulla aikavälillä. Koulutussarjan kolmannessa osassa harjoitellaan korvasienipaikkojen hakua ohjelman avulla. 

-    Paikkatietoaineistojen hyödyntäminen jää usein puolitiehen, kun ei löydä aikaa lähteä koulutukseen eikä aineistoja tunneta hyvin. Itseopiskelu verkkokurssilla tarjoaa hyvän mahdollisuuden opiskella omaan tahtiin, kerrata ohjelman toimintoja ja tutustua aineistoihin rauhassa, sanoo metsätietoasiantuntija Raili Hokajärvi Suomen metsäkeskuksesta.  

OpenForData-hankkeessa tuotetuista verkkokoulutuksista on lisätietoa Metsäkeskuksen tapahtumakalenterissa.

Verkkokoulutuksiin osallistuminen on maksutonta, mutta vaatii rekisteröitymisen oppimisympäristöön. 

Uudessa karttapalvelussa näkyvät laajenevat yhteismetsät Uutinen - 16.11.2022 14:00
Luonnon monimuotoisuus on lisääntynyt talousmetsissä metsänomistajien ja metsäammattilaisten yhteistyöllä  Uutinen - 22.11.2022 07:30