Siirry pääsisältöön

Metsää omistavat kuolinpesät saavat nyt kirjeitse neuvoja metsäasioiden järjestelyyn

Toimijatiedote - 02.11.2022 08:00

Suomen metsäkeskus on kuluvan vuoden syyskuusta lähtien lähettänyt uusille metsää omistaville kuolinpesille kirjeen, jossa opastetaan metsäasioiden järjestelyissä ennen perunkirjoitusta ja sen jälkeen. Kirjeessä kerrotaan, miksi kuolinpesä kannattaa purkaa, miten se onnistuu ja millaisia palveluita omistusjärjestelyihin on tarjolla.

Uusille kuolinpesille suunnatussa kirjeessä opastetaan, kuinka kuolinpesän osakkaat voivat teettää tila-arvion metsätilasta ja miten haetaan selvennyslainhuuto. Kirjeessä kannustetaan ilmoittamaan kuolinpesän yhteystiedot Metsäkeskukseen ja muille metsäalan toimijoille. Kirjeessä kerrotaan myös muista mahdollisista omistusmuodoista kuolinpesän purkamisen jälkeen ja tarjolla olevista palveluista.  

 Kirje tuo asiakkaita muun muassa pankeille, asianajotoimistoille, kiinteistönvälittäjille, metsänhoitoyhdistyksille, metsäyhtiöille ja metsäpalveluyrittäjille. Metsäkeskus neuvoo alkuun omistusjärjestelyissä ja ohjaa metsänomistajia eteenpäin muiden toimijoiden asiakkaiksi, kertoo metsätilarakenteen johtava asiantuntija Antti Pajula Suomen metsäkeskuksesta.  

Metsäkeskus saa tiedon metsää omistavan henkilön kuolemasta Digi- ja väestötietoviraston kautta. Kirje omaisille lähtee automaattisesti kuukauden kuluttua siitä, kun tieto kuolemasta on päivittynyt Metsäkeskuksen rekisteriin. Syys-lokakuussa kirjeen on saanut noin 900 kuolinpesää. Vuosittain kirjeitä on arvioitu lähtevän noin 3 000.  

Neuvoja kuolinpesän purkamiseen ja aktiiviseen omistukseen 

Suomessa syntyy keskimäärin noin 5000 metsää omistavaa kuolinpesää vuosittain. Metsäkeskuksen metsätilarakenteen asiantuntijat neuvovat kuolinpesiä ja metsäyhtymiä omistusjärjestelyissä sekä metsänomistajia sukupolvenvaihdoksissa.  

Kuolinpesäkirjeen tarkoituksena on antaa omaisille käytännön apua ja neuvoa, kuinka kuolinpesä puretaan ja päätöksenteko metsäasioissa muuttuu tehokkaammaksi.  

– Paras tilanne olisi, jos metsänomistajat tekisivät jo elinaikanaan sukupolvenvaihdoksia ja metsät siirtyisivät ajoissa aktiivisille, uusille omistajille, Pajula sanoo.  

Lisätietoja:  
Antti Pajula 
metsätilarakenteen johtava asiantuntija 
Suomen metsäkeskus 
p. 050 314 0377 
antti.pajulaatmetsakeskus.fi 

Kuinka yksityisteiden kunto varmistetaan tulevina vuosina? – tulevaisuuskatsauksen mukaan tieverkosto vaatii pikaisesti toimia ja osaavia yrittäjiä Toimijatiedote - 26.10.2022 07:10
Ympäristötukivaroihin tulossa merkittävä lisäys ensi vuonna – osallistu hakemusten valmisteluun Toimijatiedote - 07.11.2022 08:00