Skip to main content
Uutinen - 16.04.2021 09:47

Kelirikko runnoo taas yksityisteitä – muista kolme kunnossapitovinkkiä

Tälle keväälle on ennakoitu pahaa kelirikkoa sorateille. Tulevien viikkojen säät vaikuttavat paljon siihen, kuinka pahasti kelirikko pehmentää sorateitä. 

Metsätien pintaan on syntynyt kuoppia kevättalvella.

Kuvateksti: Pintakelirikko alkamassa. Kuva: Mika Nousiainen

Yksityisteillä kelirikko on miltei jokavuotinen ilmiö. Ensin tulee lievempi pintakelirikko. Tämän jälkeen kelirikko saattaa nakertaa myös tien runkoa. Kelirikkoaikana yksityisteiden kantavuus on huonoimmillaan ja tienkäytöstä voi syntyä paljon vahinkoa.  

Suomen metsäkeskuksen metsäteiden johtava asiantuntija Mika Nousiainen antaa kolme vinkkiä, joilla kelirikkoajan vaurioita voi vähentää.  

1. Tiekunnalla on ennakointivastuu 

– Kun tien pinta alkaa velliytyä, tulee tiekunnan herätä. Jos tietä tarvitaan raskaisiin kuljetuksiin, tulee ne tehdä pakkasöiden aikana. Kun routa alkaa sulaa tien rungosta, pitää tiekunnan huolehtia painorajoitusmerkit paikoilleen. Näin säästytään tierungon ruhjoutumiselta ja kalliilta korjauskustannuksilta, Nousiainen sanoo. 

2. Lanaus kosteaan pintaan 

– Runkokelirikon hellittäessä kannattaa tie lanata. Lanaamalla voidaan tien poikittaiskaltevuutta hieman korjata ja lanaaminen nopeuttaa myös tien pinnan kuivumista. 

3. Tierungon kuivatus kuntoon 

Tulevia kelirikkoja varten tien kunnostukseen kannattaa ryhtyä, jos tien poikittaiskaltevuus on vähäinen ja tien reunoille on muodostunut maa-ainespenkka.  

– Yksi merkki tien kunnostustarpeesta on myös se, jos tielle jää syksyllä ylimääräisiä vesiä, eikä tierunko kuiva kunnolla. Kunnostusta kannattaa suunnitella myös, jos yksityistien sorastuspinta on liian ohut. Liian ohut sorakerros vaikeuttaa lanausta ja on usein merkki tien huonosta kantavuudesta, Nousiainen sanoo.