Skip to main content
Uutinen - 15.12.2020 11:44

Käytä metsää, varjele luontoa -kampanjan voitto Rovaniemelle

Käytä metsää, varjele luontoa -kampanja Metsään.fi-palvelussa päättyi 31.10.2020. Kampanjassa kysyttiin: Miten olet ottanut luonnon huomioon metsässäsi? Kyselyyn tuli paljon vastauksia, joissa metsänomistajat kertoivat kuinka ovat parantaneet luonnon monimuotoisuutta metsissään. Kaikki vastanneet osallistuivat arvontaan, jossa onnetar suosi rovaniemeläistä Raili Heikkilää.

Iso kääpä koivussa

Kuvateksti: Raili Heikkilän tilalle on uusittu ympäristötukisopimus, jonka on alun perin solminut jo Heikkilän äiti.

Raili Heikkilä kertoo huolehtineensa, että hakkuun yhteydessä metsätilan läpi virtaavan puron varrelle jätettiin riittävän suuri suojavyöhyke. Suojavyöhykkeen puusto luo varjoa, jota tietyt kasvi- ja elinlajit tarvitsevat menestyäkseen. Suojavyöhyke sitoo myös hakkuualueelta valuvia ravinteita ja maa-ainesta, mikä vähentää puron rehevöitymistä.

Tilalle on uusittu ympäristötukisopimus, jonka on alun perin solminut jo Heikkilän äiti. Metsään on jätetty myös kolo- ja pesäpuita ja näin pyritty parantamaan linnuston elinedellytyksiä. Pienikin pökkelö kannattaa säästää, sillä se tarjoaa ravintoa ja ehkäpä pesäpaikan tikalle tai tiaiselle.

Metsään.fi-palvelua Heikkilät käyttävät muun muassa metsänhoitotöiden suunnitteluun. Metsänhoitotöitä on tullutkin tehtyä istutuksesta raivaukseen.

- Vaikka metsä kasvaa pohjoisessa hitaasti, on ollut hienoa nähdä työnsä tulosta, toteaa Heikkilä.

Heikkilät harrastavat myös kävystystä, johon Metsään.fi-palvelun kartoista on ollut apua. Viimeisin käpysaalis oli 300 litraa. Metsään.fi-kampanjan arvonnan voittaja sai valita palkinnoksi joko puoli päivää kestävän neuvonnan maastossa ammattilaisen kanssa tai upeita luonnontuotteita sisältävän tuotepaketin. Heikkilä valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

Asioi turvallisesti Metsään.fi-palvelun kautta

Metsään.fi-palveluun voivat maksutta kirjautua kaikki metsänomistajat ja metsäalan toimijat. Palvelussa voi hoitaa viranomaisasioita Metsäkeskuksen kanssa kuten jättää metsänkäyttöilmoituksia, hirvieläinvahinkoilmoituksia ja Kemera-rahoitukseen liittyviä hakemuksia ja toteutusilmoituksia. Jos metsässä on luontoarvoja, voi palvelussa helposti käynnistää vapaaehtoisen suojeluselvityksen.

Kattavat perustiedot metsästä helpottavat metsäasioiden hoitoa ja yhteydenpitoa metsäalan palveluntarjoajien kanssa. Palveluun kirjaudutaan joko henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmennetta käyttäen.