Siirry pääsisältöön

Pysy ajan tasalla

Veroilmoituksen teko sujuu helposti, kun metsätalouteen liittyvät tositteet talletetaan ja kirjataan mahdollisimman pian kulun tai tulon saamisen jälkeen. Monella on käytössään kirjanpito-ohjelma tai muistivihko, johon voi kirjata tulot, menot ja matkat.  

Kun vuoden mittaan on tehty kaikki kirjaukset, ja seurantatiedot edellisen vuoden poistoista, varauksista ja metsävähennyksestä on siirretty, on veroilmoituksen viimeistely helppoa. Verohallinto on julkaissut veroilmoituksen täyttöohjeen ja yhtenäistämisohjeet vuodelta 2022. Vähennykset lasketaan näiden ohjeiden arvoilla. Puukaupoista tulee verovuotta seuraavan vuoden alussa puunostajilta yhteenvetotieto, josta voi tarkistaa tulojen kirjaukset.  

Tammikuun lopussa ilmestyy monta hyvää ohjetta, joista voi selvitä uusia asioita. Samoihin aikoihin on tarjolla verokursseja, joille kannattaa osallistua.

Veroilmoitus ja ilmoitus oma-aloitteisista veroista lähtevät monesta kirjanpito-ohjelmasta suoraan verottajalle. Lomakkeet voi myös tulostaa ja ilmoituksen tehdä OmaVerossa tai lähettää postitse. 

Veroilmoituksen voi tehdä myös näin

Etsi kaikki viime vuoden tulo- ja menotositteet. Järjestä tositteet aikajärjestykseen, tulot ja menot omiin kasoihin. Laske tositteiden perusteella tulot, menot ja muut veroilmoituksella ilmoitettavat asiat. Näiden laskujen perusteella asiat kirjataan 2C-lomakkeelle, josta ne on helppo siirtää OmaVero-palvelun  ilmoitukseen. Saatat tarvita myös edellisen vuoden metsäveroilmoituksen muistiinpanoja poistojen, varausten ja metsävähennyksen perusteiksi. 

  

Kysymyksiä ja vastauksia metsäverotuksesta

Miten metsäverotuksen muistiinpanot tehdään?

Tarvitset muistiinpanojen tekoon kaikki metsätalouden kuitit, tositteet metsätalouden tuloista ja menoista sekä ajopäiväkirjan. Muistiinpanot voivat olla ruutuvihkoon tai taulukkolaskentaohjelmalla tehty laskelma. Metsänomistajan ei tarvitse tehdä kaksinkertaista kirjanpitoa, kuten yritykset tekevät. 

Sain puukaupasta tililleni 10 400 euroa. Onko tuo se summa, jonka merkkaan veroilmoitukselle puunmyyntituloksi? 

Ei ole. Katso puunostajan toimittamia papereita, löydät summan niistä. Tilille maksetusta summasta on usein vähennetty ennakonpidätys ja siihen on lisätty arvonlisävero (alv). Tuota 10 400 euron lukua käyttämällä ilmoitus menee todennäköisesti pieleen. 

Tilallani tehtiin Kemera-tuettuja töitä, tuki maksettiin suoraan palveluntarjoajalle. Pitääkö minun maksaa veroja tuosta tuesta? 

Kemera-tuki on verotettavaa tuloa maksun saajalle. Jos tuki maksettiin suoraan palveluntarjoajalle, sinun ei tarvitse huolehtia siitä omassa verotuksessasi. Tässä tapauksessa olet saanut työhön kohdistuvan alv-laskun, vähennä se verotuksessasi. 

Naapuri kertoi laittaneensa ongenvavan metsäverotukseen, mitä ihmettä? 

Metsäverotuksessa voi vähentää metsätalouteen liittyvät hankinnat. Tällaisia ovat esimerkiksi taimet, polttoaineet, metsän vakuutusmaksut ja metsäalan lehdet. Metsänhoidossa käytetään usein neljän metrin ongenvapaa, kun lasketaan montako puuta kasvaa hehtaarilla. Jos onki on pelkästään kalastuskäytössä, niin silloin onki ei kuulu metsäverotukseen. Lisätietoja kasvamaan jätetyn puuston mittaamisesta on taimikonhoidon omavalvontaohjeessa

Metsuri oli töissä kesällä 2022  ja lasku tuli vasta tammikuussa 2023, miten kirjaan tuon laskun? 

Pääsääntö on, että metsätalouden tulot ja menot kirjataan sille vuodelle, jolloin raha on liikkunut. Jos maksat laskun vuonna 2023, niin kulut kirjataan vuodelle 2023. Ja näin siitäkin huolimatta, että työ olisi tehty jo vuonna 2022. 

Hoidin paljon metsäasioita puhelimessa ja tietokoneella, voiko noita puhelinkuluja vähentää? 

Soitit puhelut varmaan samalla puhelimella, millä kaikki muutkin puhelut? Arvioi, paljonko sinulle tuli puhelinkuluja metsätalouden takia. Voit kirjata arvion puhelinkuluista metsätalouden muihin vuosimenoihin. Sama juttu tietokonekulujen kanssa: Jos käytät tietokonetta metsätalouden asioihin, arvioi paljonko metsätalouden osuus on kaikesta käytöstä ja vähennä kulut sen mukaisesti. 

Tein paljon halkoja ja bensaa paloi vaikka millä mitalla, voinhan laittaa bensan metsäverotukseen? 

Mitä teit niillä polttopuilla? Myitkö ne vai lämmititkö oman saunan? Polttopuiden tekoon liittyvät kulut ovat metsätalouden kuluja, jos myyt polttopuita. Jos teet polttopuita omaan käyttöösi, niin silloin kyseessä ei ole metsätalouden kulu. Ja tämä koskee myös polttopuiden tekoon liittyviä matkakuluja, polttoainekuluja ja työvälineitä. 

Vein mönkijällä taimet istutusalueelle ja kävin katsomassa hirvituhoja. Miten vähennän mönkijän kulut? 

Voit vähentää mönkijän kuluina 15 € käyttötunnilta. Moottorikelkka, mönkijä tai traktori voi vain poikkeustapauksissa kuulua metsätalouden kalustoon.

Pidin istutustalkoot ja niistä tuli paljon kuluja. Miten talkookulut voi vähentää metsäverotuksessa? 

Kerroit, että talkoolaisten houkuttelemiseksi tarvittiin tapaturmavakuutus ja hyvät eväät. Taimet saatiin maahan ja lystiä oli. Verotuksen osalta homma menee näin: Metsätalouden talkoolaisten tapaturmavakuutus on metsätalouden kulu. Tarjoiluista voit vähentää henkilöä kohden 7,15 €/päivä. Kirjaa tarjoilut ja niiden saajat muistiinpanoihin. 

Pitääkö aina tehdä töitä metsässä, jotta voi vähentää matkakuluja? 

Metsäverotuksessa metsätalouteen kuuluvat matkakulut. Tällaisia ovat esimerkiksi matka metsätöiden tekoon ja matka tapaamiseen, joka liittyy metsätalouteen. Aina ei tarvitse tehdä käytännön töitä, myös tarkistusmatka myrskyn jälkeen on metsätalouteen liittyvä matka. Metsäyhtymien ja kuolinpesien jokaiselta osakkaalta voi kertyä matkoja. Kilometrikorvaus on 0,30 €/km. Vähennettävien matkakulujen pitää perustua ajopäiväkirjaan. 

Mitä, voiko metsäverotuksessa vähentää päivärahoja? 

Metsätalouden päivärahat ovat vähän samanlainen juttu kuin kilometrikorvaukset. Kukaan ei maksa sinulle niitä rahana. Omien muistiinpanojen mukaan voit vähentää päivärahan verotuksessa, kunhan tietyt ehdot täyttyvät. Päivärahan voi vähentää, kun tekee metsätalouteen liittyvän matkan niin sanotulle erityiselle työntekopaikalle. Tällainen paikka voi olla esimerkiksi metsätalouteen liittyvä koulutuspäivä. Päivärahan voi vähentää, kun matkan kesto on vähintään kuusi tuntia ja paikka on vähintään 15 kilometrin päässä kotoa.  Päivärahan määrä vähintään kuuden tunnin matkasta on 16 euroa ja vähintään kymmenen tunnin matkasta 30 euroa. Omassa metsässä pitää käydä omaan laskuun, eli omaan metsään tehtävistä matkoista ei voi vähentää päivärahoja. 

Tänä vuonna on pelkkiä tuloja, ensi vuonna pelkkiä menoja. Miten metsätalouden tulosta voisi tasata? 

Osan tänä vuonna saadusta metsätalouden tulosta voit siirtää verotettavaksi tuloksi vasta tulevina vuosina. Tämä onnistuu niin sanotun menovarauksen kautta. Korkeintaan 15 prosenttia verotettavasta tulosta kirjataan menovaraukseen. Menovaraus ei muuta verojen kokonaismäärää, se on ainoastaan keino siirtää osa tämän vuoden tulosta verotettavaksi seuraavina vuosina. Tämä on hyvä juttu erityisesti kuolinpesille. 

Olen käsittänyt, että osan tilan hankintahinnasta voisi vähentää verotuksessa. Miten? 

Jos olet ostanut metsätilan tai sait sen omistukseesi muuten vastikkeellisesti, niin voit vähentää osan hankintamenosta metsävähennyksen kautta. Laske yhteen tilan hankintahinta, varainsiirtovero, lainhuutokulut, kaupanvahvistajan palkkio ja muut mahdolliset tilan hankinnan kulut. Ota tuosta summasta 60 prosenttia ja siitä sinulle muodostuu metsävähennyspohja. Metsävähennystä voi hyödyntää niinä vuosina, kun sinulla on metsätalouden tuloja. Metsävähennys on hyvä juttu, joskin vähän monimutkainen. Asiaan kannattaa perehtyä, jos se koskee sinua. 

Metsävähennys koskee 1.1.1993 ja sen jälkeen ostettuja tiloja. Olet voinut saada metsävähennyskelpoisen tilan lahjana tai perintönä, jolloin sinulle siirtyy vastaava vähennysoikeus kuin edellisellä omistajalla oli luovutushetkellä. Lue lisää metsävähennyksestä

Sain metsätilan lahjana, voiko lahjaveroja vähentää metsäverotuksessa? 

Vuonna 2017 ja sen jälkeen lahjaksi saaduista tiloista voit saada metsälahjavähennyksen. Metsälahjavähennys pienentää verotettavaa metsätuloa. 

Metsävähennys, menovaraus ja metsälahjavähennys, kannattaako tehdä kaikki nämä vähennykset ja varaukset? 

Metsävähennys ja varaukset pienentävät metsälahjavähennyksen käytön mahdollisuutta. Jos sinulla on käytettävissä metsälahjavähennystä ja haluat käyttää sen kokonaan, kannattaa laskea metsätalouden puhtaan pääomatulon määrä 15 vuodelta lahjan saannista. Metsälahjavähennyslaskuri  kertoo, kuinka paljon tuloja tarvitaan vähennyksen hyödyntämiseen. Metsälahjavähennys vanhenee 15 vuodessa. Voi olla, että metsävähennystä ei kannata tehdä. Metsävähennys ei vanhene, ja varaukset voivat pilkkoa tulon alle metsälahjavähennyksen käytön alarajan. 

Tarvitseeko minun maksaa arvonlisäveroa, kun olen alv-velvollinen? 

Arvonlisäverotuksessa metsänomistajia kohdellaan samoin, kuin muitakin yrittäjiä.  Kun ostat metsätalouden asioita, maksat myyjälle arvonlisäveron. Kun myyt puuta, puunostaja maksaa sinulle arvonlisäveron. Vuoden lopussa myyntien alv:sta vähennetään ostojen alv. Tuon laskelman perusteella sinun pitää tilittää arvonlisäveroa tai Verohallinto palauttaa sinulle rahaa. 

Käytännön esimerkki arvonlisäverosta: Olet arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautunut. Ostit kumisaappaat ja työhanskat taimien istutusta varten. Ne maksoivat 124 euroa. Summasta 100 euroa kuuluu metsätalouden muihin vuosimenoihin. Arvonlisäveron osuus, 24 euroa, ilmoitetaan OmaVero-palvelussa tai veroilmoituksella oma-aloitteisista veroista. Jos sinulla ei olisi tänä vuonna mitään muita metsätalouden arvonlisäverollisia tapahtumia, niin saisit tuon 24 euroa takaisin verottajalta. 

Tiesithän tämän? 

Metsäkeskus tuottaa valtion rahoituksella sinulle maksuttomat perustiedot metsistäsi. Kirjaudu pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen Metsään.fi-palveluun. Palveluun voit tallentaa myös metsätalouden veromuistiinpanoja. Metsään.fi-palvelun käyttö on sinulle maksutonta. 

Lisätietoja