Siirry pääsisältöön

Uusi kirjanpainajaopas ja verkkokurssi auttavat varautumaan tuhoihin

Uutinen - 30.01.2023 08:00

Metsäkeskuksen kirjanpainajaoppaaseen on koottu neuvoja kirjanpainajatuhojen ennakointiin, hallintaan ja torjuntaan. Metsänomistajat ja metsäammattilaiset voivat suorittaa nyt myös uuden verkkokurssin, joka antaa valmiudet tunnistaa tuhoja metsässä. Oppaan ja verkkokoulutuksen ovat tuottaneet yhteistyössä Metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus.

Pystyyn kuivuneet puut aukean reunalla ovat kirjanpainajan tappamia. Kuva: Juho Kokkonen

Kirjanpainajatuhot ovat lisääntyneet Keski-Euroopassa ja Ruotsissa rajusti viime vuosina. Myös Suomessa riski kirjanpainajien aiheuttamiin tuhoihin on suurempi kuin ennen. Metsäkeskus on julkaissut kirjanpainajaoppaan, joka auttaa tuhoihin varautumisessa.  

Oppaaseen on koottu tietoa tuhojen tunnistamisesta, kirjanpainajan elinkierrosta ja sähköisistä palveluista, jotka auttavat löytämään mahdollisia kirjanpainajatuhojen riskipaikkoja metsistä. Oppaan pohjalta on tuotettu myös uusi verkkokoulutus, joka antaa valmiuksia tunnistaa kirjanpainajatuhoja metsässä.  

– Pienilläkin tuhokohteilla kannattaa pohtia, voivatko tuhot lähteä leviämään ympäristöön. Tärkeää on myös muistaa, etteivät jo kuolleet puut lisää hyönteistuhoriskiä. Niitä voi hyvin jättää metsään lahopuuksi. Näitä asioita kerrataan oppaassa ja verkkokurssilla, kertoo metsänhoidon asiantuntija Juho Kokkonen Suomen metsäkeskuksesta.    

Oppaaseen ja verkkokoulutukseen voi tutustua omatoimisesti talven aikana.  

– Kevään koittaessa ovat asiat sitten hallussa. Metsäkeskus käyttää oppaan ja verkkokoulutuksen materiaaleja myös metsänomistajaneuvonnassa sekä tulevissa koulutuksissa, toteaa projektipäällikkö Henna Höglund Suomen metsäkeskuksesta. 

Metsäkeskus järjestää huhtikuussa Jäytääkö juurikääpä, kurittaako kirjanpainaja? -koulutustapahtumia. Koulutuksissa metsänomistajat pääsevät keskustelemaan ja kysymään juurikääpä- ja kirjanpainajatuhoista. Tapahtumapaikkakunnat tulevat Metsäkeskuksen koulutus- ja tapahtumakalenteriin maaliskuun loppuun mennessä. 

Kirjanpainajaopas on Metsäkeskuksen verkkosivuilla

Metsätuhot, kirjanpainaja kuusikossa: Ennakointi, hallinta ja torjunta -verkkokoulutukseen pääsee kirjautumalla Metsäkeskuksen verkko-oppimisympäristöön.  

Metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus ovat tuottaneet oppaan ja verkkokurssin yhteistyössä Metsätuhot kuriin Kaakkois-suomessa MetuKKa- ja MONITUHO-hankkeessa. Hankkeita rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. MetuKKa-hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta

Ruskea puru kuusen tyvellä, kaarnalla tai oksanhangassa kertoo kirjanpainajan
onnistuneesta iskeytymisestä. Kuva: Henna Höglund

Metsäveroilmoitus kannattaa muistaa alkuvuodesta Uutinen - 26.01.2023 07:25
Yritysten hukkapuu on arvokas lisä teknisen työn opetukseen Uutinen - 03.02.2023 09:57