Siirry pääsisältöön

Suomalaiset suosivat aiempaa pienempiä ja tuuheampia joulukuusia

Mediatiedote - 13.12.2022 07:30

Joka toiseen suomalaiseen kotiin hankitaan joulukuusi. Suomalaiset hankkivat tänäkin jouluna lähes 1,4 miljoonaa kuusta. Joulukuusista vajaa miljoona tulee kotimaan viljelmiltä, 300 000 omista tai tuttavien metsistä sekä muutamia kymmeniätuhansia ulkomailta. Ulkomaiset kuuset tulevat pääosin Tanskasta viljelmiltä.

Joulukuusiperinne muuttuu vähitellen. Suomalaiset hankkivat koteihinsa nykyään yhä pienempiä kuusia. Myös laatutietoisuus on lisääntynyt. Suurin osa joulunviettäjistä haluaa muotoon leikatun, tuuhean kuusen. Perinteisellä metsästä haetulla kuusella on kuitenkin vankka kannatus. Ylä-Lapissa myös mänty on ollut perinteinen joulupuu, koska kuusta kasvaa pohjoisessa luontaisesti vähemmän. 

Valitse kuusi huolella metsästä 

Suomen metsissä kasvaa lukuisia pienehkön joulukuusen mitan täyttäviä puita. Joulukuusen hakemiseen metsästä täytyy olla aina maanomistajan lupa.  

Metsässä kasvavat joulukuuset tarjoavat ravintoa ja suojaa monille eläimille ja kasveille. Joulukuusen hakemisesta ei kuitenkaan ole juurikaan haittaa luonnolle, sillä metsiin syntyy valtava määrä uusia kuusentaimia joka vuosi.  

– Joulukuusia voi hakea esimerkiksi talousmetsien taimikoista. Sieltä kannattaa valita sellaisia kuusia, jotka voisi muutenkin poistaa esimerkiksi taimikonhoidon yhteydessä. Näin voi tehdä taimikkoon jääville puille kasvutilaa, kertoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.  

Kuusen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota jo metsässä. Viime kesänä erityisesti Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan metsien kuusissa oli suopursuruostetta, jonka seurauksena osa nuorimmista neulasista voi karista. 

Suojaa, sulata ja anna paljon vettä 

Tuore joulukuusi kestää sisätiloissa varisematta vähintään kaksi viikkoa, jos puu ei pääse kuivamaan missään vaiheessa. Kuusenhakumatkalla puuta on suojattava ajoviimalta. Pakkassäästä tuotua kuusta on tarpeen sulattaa viileässä paikassa vähintään vuorokausi ennen kuin se tuodaan sisälle lämpimään.  

– Puun tyveltä kannattaa sahata noin kolmen senttimetrin levyinen kiekko, jotta kuusi imee paremmin vettä. Ensimmäisten päivien aikana kuusi voi kuluttaa useita litroja vettä, Remes neuvoo. 

Kuusi kuivaa herkästi, jos se asetetaan kotona liian lähelle lämpöpattereita, takkaa tai puhaltimia. Joulun jälkeen kuusi tulee toimittaa kierrätykseen. 

Kuuntele Metsäkeskuksen uuden Mättäällä-podcastin jakso, jossa Joulupuuseuran Jussi Somerpalo kertoo joulukuusien kasvatuksesta.   

Lisätietoja:  
Markku Remes 
metsänhoidon johtava asiantuntija 
Suomen metsäkeskus 
p. 044 548 8380 
markku.remesatmetsakeskus.fi 

Kirjanpainajatuhojen kasvuun kannattaa varautua Mediatiedote - 23.11.2022 08:00
Metsäammattilaisista on pulaa – nuoria osaajia tarvitaan Mediatiedote - 14.12.2022 12:12