Siirry pääsisältöön

Puunkorjuun poikkeuslupaa ei tarvita Paula-myrskyn pahimmilla tuhoalueilla

Uutinen - 29.06.2021 14:35

Metsäkeskus ei edellytä metsänkäyttöilmoituksen poikkeusluvan hakemista kesäkuun 22. päivän myrskytuhoalueiden puunkorjuuseen. Poikkeusmenettely koskee myrskyssä kaatunutta, vaurioitunutta tai kuollutta puuta. Poikkeus on voimassa rajatulla alueella ja rajatun ajan.

Myrskyn kaatamia puita

Paula-myrsky aiheutti 22.6. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun metsissä merkittäviä myrskytuhoja.  Myrskyn kaatamien puiden korjuusta on tehtävä metsänkäyttöilmoitus.  Metsäkeskus ei edellytä poikkeuksen hakemista metsänkäyttöilmoituksen 10 päivän määräaikaan 28.6.-30.9.2021 välisenä aikana kun metsänkäyttöilmoitus koskee myrskytuhoalueiden puunkorjuuta Pudasjärven, Taivalkosken, Kuusamon, Utajärven, Vaalan, Puolangan ja Suomussalmen kuntien alueella. 

Poikkeuksellinen menettely koskee vain kesäkuun 22. päivän myrskytuhoalueiden puunkorjuuta, jossa korjataan vain metsätuhossa kaatunutta, vaurioitunutta tai tuhossa kuollutta puuta. Hakkuu voidaan aloittaa näissä tapauksissa heti metsänkäyttöilmoituksen tekemisen jälkeen. Poikkeus koskee vain edellä mainittuja alueita ja aikarajausta. 

Mikäli puunkorjuu kohdistuu tuhoalueilla metsälain erityisen arvokkaalle 10 pykälän kohteelle tulee poikkeuslupaa 10 päivän määräajasta poikkeamiseen hakea.

Metsänkäyttöilmoituksen tekemisestä vastaa maanomistaja tai hallintaoikeuden tai muun erityisoikeuden haltija tai näiden valtuuttama henkilö. 

Tarkemmat toimintaohjeet ja huomioitavat asiat metsänkäyttöilmoituksen laadintaan, metsätuholain soveltamiseen, metsälain 10 pykälän mukaisten kohteiden käsittelyyn ja kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain hankkeisiin on esitetty yksityiskohtaisemmin toimintaohjeessa alla.

Paula-myrsky teki Koillismaan metsiin miljoonavahingot Uutinen - 24.06.2021 12:56
Kuntien kiinnostus sertifioida metsänsä luomukeruualueiksi yllätti Uutinen - 02.07.2021 11:18