Siirry pääsisältöön
Uutinen - 10.05.2021 08:49

Mistä kaikesta metsänomistaja voi päättää?

Yleisestä keskustelusta voi saada kuvan, että joku taho määrittelee, paljonko ja millaisia hakkuita Suomen metsissä tehdään. Näin ei kuitenkaan ole, vaan metsänomistaja lopulta päättää.

Mies ja nainen metsässä, mies osoittaa naisen kädessä olevan mobiililaitteen näyttöä.

Metsänomistajalla on laaja vapaus päättää oman metsänsä käytöstä, vaikka hakkuita ja muita metsissä tapahtuvia asioita ohjataan tai niihin yritetään vaikuttaa monin tavoin. Hakkuumääriin vaikuttaa myös metsäteollisuuden markkinatilanne.  

Hakkuiden lisäksi metsänomistaja voi päättää esimerkiksi näistä asioista: 

  • Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen lain minimivaatimuksia paremmin 
  • Miten ja milloin metsään ehdotettu hoitotyöt toteutetaan 
  • Kuka saa metsästää tilan alueella ja mitä riistaeläinlajeja 
  • Metsän vapaaehtoinen suojelu, joko omalla kustannuksella tai hakemalla valtiolta korvauksia vapaaehtoisesta suojelusta 

Mieti tavoitteesi ja ota ne puheeksi 

Metsänomistajan päätöksenteko helpottuu, jos hän tietää, mikä on hänelle tärkeää ja mitkä ovat hänen tavoitteensa metsänomistajana.

– Kun metsänomistaja ottaa rohkeasti omat tavoitteet esiin metsänhoitotöistä sopiessa, hän saa palveluita, jotka vastaavat paremmin hänen toiveitaan, vinkkaa metsänomistajapalvelujen asiantuntija Kaisa Laitinen.

Metsänomistaja, sinä päätät!

Metsäkeskus nostaa 10.5.2021 alkaneessa Metsänomistaja, sinä päätät! -kampanjassa esiin eri näkökulmia ja asioita, joista metsänomistaja voi päättää.

Metsänomistaja voi osallistua kampanjaan kirjautumalla Metsään.fi-palveluun ja vastaamalla palvelusta löytyvään kyselyyn 31.10.2021 mennessä.

Kyselyyn vastannet osallistuvat arvontaan, jonka palkintona on Helkama-polkupyörä tai Stihl-raivaussaha.

Lue lisää kampanjasta ja vastaa kyselyyn kirjautumalla Metsään.fi-palveluun metsänomistajana.