Siirry pääsisältöön
Uutinen - 14.12.2021 09:13

Metsänkäyttöilmoituksen määräajasta poikkeaminen Paula-myrskyn jälkeen päättyy 31.12.2021

Metsäkeskukselle on jätetty viime kesän Paula-myrskyyn liittyviä metsänkäyttöilmoituksia Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelta yhteensä noin 49 000 hehtaarin pinta-alalta. Metsäkeskuksen arvion mukaan näiden metsänkäyttöilmoitusten pinta-alalla olevan korjatun puuston määrä on noin 3,5 miljoonaa kuutiometriä.

Katkenneita puita kesäisessä metsässä

Kuvateksti: Paula-myrsky aiheutti 22.6. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun metsissä merkittäviä myrskytuhoja. Kuva: Markku Granander.

Metsäkeskus antoi 28.6.2021-31.12.2021 väliselle ajanjaksolle vapautuksen metsänkäyttöilmoituksen määräajoista kunnissa, joissa Paula-myrky oli aiheuttanut pahimmat tuhot. Vapautus koski Pudasjärven, Taivalkosken, Kuusamon, Utajärven, Vaalan, Puolangan ja Suomussalmen kuntia. Metsänkäyttöilmoituksen määräajasta vapautus ei koskenut metsälain 10 §:n mukaisille kohteille kohdistuvia hakkuita.

1.1.2022 alkaen palataan metsänkäyttöilmoitusten määräaikojen noudattamisen osalta normaalikäytäntöön. Metsänkäyttöilmoitus tulee jättää 10 vuorokautta ennen hakkuun aloittamista. Hakkuun kohdistuessa myrskyssä kaatuneen puun korjuuseen on metsänkäyttöilmoituksessa ilmoitettava hakkuutavaksi myrskytuhohakkuu. Jos hakkuu on tarpeen aloittaa ennen 10 vuorokauden määräajan täyttymistä, tulee hakkuulle hakea poikkeuslupa.