Siirry pääsisältöön

Suomen metsäkeskus siirtää metsä- ja luontotiedon pilveen

Mediatiedote - 30.09.2021 08:51

Metsäkeskuksen uusi metsä- ja luontotietojärjestelmä rakennetaan pilvipalvelualustalle. Uusi järjestelmä otetaan tuotantokäyttöön elokuussa vuonna 2022.  

Metsäkeskus tuottaa laserkeilaukseen ja koealojen mittaamiseen perustuen metsä- ja luontotietoa Suomen yksityismetsistä. Tietoa on kaikkiaan noin 14 miljoonan hehtaarin pinta-alalta. Tuotettua tietoa ajantasaistetaan vuosittaisella kasvunlaskennalla sekä muun muassa vastaanottamalla dataa hakkuukoneista. Jalostettu metsä- ja luontotieto jaetaan käyttäjille avoimen datan direktiivin mukaisesti. Lähes kaikki metsäalan toimijat Suomessa hyödyntävät Metsäkeskuksen tuottamaa tietoa. 

Tähän saakka metsä- ja luontotiedon tuotanto ja jakelu on hoidettu On Premises -ratkaisuihin perustuen, eli Metsäkeskuksen ulkoistetusta konesalista. Metsäkeskus on parhaillaan toteuttamassa uutta metsä- ja luontotietojärjestelmää. Järjestelmä rakennetaan AWS-pilvipalvelun alustalle ja yhteistyökumppanina on Bitcomp Oy. Uusi metsä- ja luontotietojärjestelmä otetaan tuotantokäyttöön elokuussa vuonna 2022.  

Metsäkeskus tavoittelee pilveen perustuvalla ratkaisulla parempaa skaalautuvuutta ja tuotantovarmuutta sekä perinteistä nopeampaa projektin toteutusta. Tavoitteena on myös lisätä merkittävästi automatiikkaa muun muassa metsävarakuvioiden tuotannossa. Samoin haetaan myös kustannushyötyjä, kun paikkatietoratkaisut perustuvat jatkossa avoimen lähdekoodin ratkaisuihin. 

Samassa yhteydessä uudistetaan myös avoimen metsätiedon jakelu AWS-pilvipohjaiseksi ratkaisuksi. Tässä yhteistyökumppanina on CGI Suomi Oy. Tavoitteena on parempi palvelun skaalautuvuus ja tuotantovarmuus. 

Lisätietoja: 
Tapani Hämäläinen 
kehitysjohtaja 
Suomen metsäkeskus 
p. 040 702 9825 
tapani.hamalainenatmetsakeskus.fi 

Kemera-tuettuja metsänhoitotöitä on tehty neljänneksen edellisvuosia vähemmän – ympäristötuen käyttö viime vuoden tasolla Mediatiedote - 28.09.2021 09:44
Nuorten metsien harvennuksista lisää pienpuuta energiakäyttöön Mediatiedote - 04.10.2021 08:33