Yksityismetsän ensimmäinen luontomatkailusopimus tehty

uutiskuva-luontomatkailusopimus.jpg
Porontiman reitillä Kuusamossa järjestetään luontomatkailuretkiä, joista maanomistaja saa korvauksen.
Ensimmäinen sopimus luontokohteiden käytöstä metsänomistajan ja luontomatkailuyrittäjän välillä syntyi vuoden vaihteessa Kuusamossa. Luontomatkailuun sopivia retkeilyreittejä yksityismetsissä on valmisteltu Suomen metsäkeskuksen Kuusamon luontohelmet tutuksi -hankkeessa.

Ensimmäinen sopimus yksityismetsän luontokohteiden matkailukäytöstä on tehty Kuusamossa Porontiman reitillä.

Uudenlaisessa sopimusmallissa metsänomistaja voi määritellä maksun jokaisesta hänen maillaan kulkevasta matkailijasta luontomatkajärjestäjälle. Näin metsänomistaja voi hyötyä taloudellisesti antaessaan luontokohteita matkailukäyttöön. Toiminta on vapaaehtoista metsänomistajille, eikä tuo mitään uusia rajoituksia metsien käyttöön.

Luontomatkailuun sopivia reittejä yksityismetsissä on valmisteltu Kuusamon luontohelmet tutuksi -hankkeessa. Porontiman reitillä on vanhaa metsää korkealla järvenrannalla, rehevää jokivarsilehtoa sekä taimikkoa. Levähdyspaikkana on Karhunkierroksen laavullinen nuotiopaikka ja myllytupa.

- Tavoitteena on saada turistit nauttimaan luontomatkailusta ja maisemista. Samalla heille kerrotaan myös metsätaloudesta ja sen merkityksestä Suomen kansantaloudelle, sanoo hankkeen projektipäällikkö Irmeli Ruokanen Suomen metsäkeskuksesta.