Uusi opas vauhdittaa metsää omistavien kuolinpesien purkamista

uutiskuva-kuolinpesa-opas.jpg
Uusi opas antaa tietoa kuolinpesien purkamisesta.
Suomen yksityismetsistä noin kymmenesosa on kuolinpesien omistuksessa. Kuolinpesä kannattaa yleensä purkaa, jotta metsäomaisuuden hoitaminen ja päätöksenteko olisi sujuvaa. Tapio Oy on tuottanut uuden Kuolinpesästä sujuvaan metsänomistukseen -oppaan, joka tarjoaa tietoa metsänomistajille. Opas on nyt julkaistu Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Uusi opas antaa tietoa kuolinpesien purkamisesta. Tapion tuottaman oppaan avulla kuolinpesien osakkaat voivat selvittää, millaisia tavoitteita heillä on metsissään ja miettiä sopivinta metsänomistusmuotoa.

Oppaassa esitellään kuusi esimerkkiä kuolinpesän purkamisesta. Esimerkkien avulla kuolinpesän metsänomistajaosakkaat saavat tietoa eri vaihtoehtojen verovaikutuksista ja käytännön järjestelyistä.

- Kuolinpesäoppaasta on suuri apu metsänomistajille ja heitä neuvoville ammattilaisille. Suomessa on yli 40 000 kuolinpesää, joissa on metsäomaisuutta. Uusia tällaisia kuolinpesiä syntyy joka päivä, kertoo metsätilarakenteen johtava asiantuntija Antti Pajula Suomen metsäkeskuksesta.

Kuolinpesä kannattaa purkaa ajoissa

Kuolinpesä syntyy, kun metsänomistaja menehtyy ja metsäomaisuus siirtyy hänen perillisilleen, leskelle tai testamentissa määritetyille saajille. Kuolinpesän metsäomistuksien hoitaminen on usein hankalaa, koska metsänhoidosta ja hakkuista voidaan päättää vain osakkaiden yksimielisillä päätöksillä.

- Kuolinpesän tulisi olla vain väliaikainen omistusmuoto. Jotta päätöksenteko olisi jatkossa sujuvaa, kannattaa pesä purkaa metsäyhtymäksi, perustaa yhteismetsä tai esimerkiksi myydä osuudet vapailla markkinoilla tai yhdelle osakkaista, Pajula sanoo.

Kuolinpesästä sujuvaan metsänomistukseen -opas on maa- ja metsätalousministeriön tilaama. Tapio Oy on tuottanut oppaan yhteistyössä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Suomen metsäkeskuksen kanssa.  Oppaaseen voi tutustua Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilla.