Tuulen kaatamat puut saattavat aiheuttaa vaaratilanteita | Metsäkeskus

Tuulen kaatamat puut saattavat aiheuttaa vaaratilanteita

Myrskytuhometsien korjuu on vaarallisimpia metsätöitä. Metsissä on kallistuneita puita, jotka voivat kaatua yllättäen. Myrskytuhopuiden korjuu on syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Ukkospuuskan aikana on ensisijaisesti hakeuduttava sisätiloihin. Matkustamista ja metsässä liikkumista tulee välttää. Jos on ukkospuuskan aikana liian etäällä tukevista rakennuksista, kaatuvilta puilta voi suojautua kivien väliin, jyrkänteen reunaan tai ojaan. Jos autolla liikkuminen on välttämätöntä, on varottava tielle kaatuvia ja kaatuneita puita.

Myrskyn jälkeen metsissä on kallistuneita puita, jotka voivat kaatua yllättäen. Vaaraa aiheuttavat myös kaatuneiden puiden suuret, maasta nousseet juurakot, jotka saattavat romahtaa alas. Puihin jääneet katkenneet latvukset ja oksat voivat pudota arvaamattomasti. Tarpeetonta  myrskytuhoalueella liikkumista on vältettävä.

Omatoimista myrskytuhopuiden korjuuta ei suositella. Turvallisimmin korjuu sujuu hakkuukoneella. Puiden korjaajalla on oltava riittävä ammatillinen pätevyys myrskytuhopuiden korjuuseen. Sähkölinjoja uhkaavien, myrskyn vahingoittamien puiden poistamien on linjanhaltijan vastuulla. Puunkorjuu linjojen läheisyydessä on tehtävä yhteistyössä sähköalan ammattilaisten kanssa.

Lisätietoja

Ilkka Koivisto, johtava esittelijä
Suomen metsäkeskus
p. 029 432 4316

.