Taimikon varhaishoitokohteet on päivitetty Metsään.fi-palveluun | Metsäkeskus

Taimikon varhaishoitokohteet on päivitetty Metsään.fi-palveluun

Metsään.fi-palvelussa ilmakuvataustalla erottuvat violetilla merkatut metsäkuviot, jotka ovat varhaishoitoa tarvitsevia taimikoita.
Metsään.fi-palvelusta voi nyt tarkastaa, onko omissa metsissä raivausta kaipaavia taimikoita.
Oikeaan aikaan tehty taimikon varhaishoito turvaa metsän kasvun. Onko sinun metsässäsi varhaishoitoa kaipaavia taimikoita? Kirjaudu Metsään.fi-palveluun ja tarkasta oman tilasi tiedot. Tietojen avulla on helppo suunnitella tulevan kesän metsänhoitotöitä.

Uutinen 26.5.2020

Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi-palveluun on päivitetty tuoreet tiedot varhaishoitoa tarvitsevista taimikoista. Aineistossa näkyvät taimikot, joissa havupuut ovat saavuttaneet metrin pituuden ja joiden kasvua ympäröivä lehtipuuvesakko hidastaa. Tietoja pääsee katsomaan kirjautumalla Metsään.fi-palveluun.

– Metsän uudistaminen istuttamalla on kallis investointi. Haluamme muistuttaa, että havupuiden hyvä kehitys turvataan tekemällä varhaishoito ajallaan. Metsään.fi-palvelussa oleva vesakoitumiseen perustuva aineisto on suuntaa antava ja kohteet kannattaa tarkastaa maastossa, sanoo rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskuksesta.

Varhaishoitokohteita on löydetty yhdistämällä satelliittidataa, metsävaratietoa ja metsänkäyttöilmoitusten tietoja. Kohteista on poistettu kuviot, joille on jo haettu varhaishoidon Kemera-tukea.

Varhaishoitoa ei kannata lykätä

Taimikon varhaishoito on yksi tärkeimmistä metsänhoitotöistä, koska se turvaa metsän tulevan kasvun arvokkaaksi tukkipuuksi. Varhaishoidon viivästyminen nostaa vuosittain metsänhoitotyön kustannuksia 10-15 prosenttia. Kolme vuotta myöhässä tehty työ on metsänomistajalle jo lähes puolet kalliimpaa kuin ajoissa tehty. 

– Taimikon varhaishoidon voi tehdä itse tai tilata työn metsäalan palveluntarjoajalta. Palveluntarjoajia löydät Metsään.fi-palvelun Asiointi-kohdan alta. Työn hinta vaihtelee poistettavan lehtipuuston määrästä ja paksuudesta riippuen 350-450 euroon hehtaarilta, toteaa metsänomistajien palvelupäällikkö Veikko Iittainen Suomen metsäkeskuksesta.

Kemera-tukea taimikon varhaishoitoon

Taimikon varhaishoitoon voi hakea valtion Kemera-tukea, jota maksetaan 160 euroa hehtaarilta. Kemera-tukea saa, kun varhaishoitoa on tehty vähintään hehtaarin alalla, ja hoidettu alue koostuu vähintään puolen hehtaarin metsäkuvioista. Toimenpiteet saa aloittaa heti hakemuksen lähettämisen jälkeen.

Kemera-tuen tarkemmista ehdoista on lisätietoa Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Tutustu oman metsän varhaishoitokohteisiin kirjautumalla Metsään.fi-palveluun. Jos kohde täyttää Kemera-tuen ehdot, voit myös hakea tukea palvelussa. 

.