Taimikoiden varhaishoitokohteet näkyvät nyt Metsään.fi-palvelussa | Metsäkeskus

Taimikoiden varhaishoitokohteet näkyvät nyt Metsään.fi-palvelussa

uutiskuva-varhaishoito.jpg
Taimikon varhaishoito on yksi tärkeimmistä metsänhoitotöistä.
Oikeaan aikaan tehty taimikon varhaishoito turvaa metsän kasvun. Metsäkeskus on julkaissut Metsään.fi-palvelussa tilakohtaista tietoa havupuutaimikoista, joiden kasvua lehtipuuvesakko hidastaa. Tiedot auttavat metsänomistajia ja toimijoita metsänhoitotöiden suunnittelussa.

Metsäkeskus on tuottanut tietoa varhaishoitoa tarvitsevista taimikoista Metsään.fi-palveluun. Varhaishoitokohteita on löydetty yhdistämällä satelliittidataa, metsävaratietoa ja metsänkäyttöilmoitusten tietoja. Aineistossa näkyvät taimikot, joissa havupuut ovat saavuttaneet metrin pituuden ja joiden kasvua ympäröivä lehtipuuvesakko hidastaa. Tietoja pääsee katsomaan kirjautumalla Metsään.fi-palveluun.

- Metsän uudistaminen istuttamalla on kallis investointi. Metsäkeskus haluaa muistuttaa, että havupuiden hyvä kehitys turvataan tekemällä varhaishoito ajallaan. Metsään.fi-palvelussa oleva vesakoitumiseen perustuva aineisto on suuntaa antava ja kohteet kannattaa tarkastaa maastossa, sanoo rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäkeskuksella on taimikon varhaishoidosta tietoa ainoastaan toteutuneista Kemera-kohteista ja Metsään.fi-palvelussa erikseen toteutetuiksi ilmoitetuista kohteista.

Varhaishoitoa ei kannata lykätä

Taimikon varhaishoito on yksi tärkeimmistä metsänhoitotöistä, koska se turvaa metsän tulevan kasvun arvokkaaksi tukkipuuksi. Varhaishoidon viivästyminen nostaa vuosittain metsänhoitotyön kustannuksia 10-15 prosenttia.

- Kolme vuotta myöhässä tehty työ on metsänomistajalle jo lähes puolet kalliimpaa kuin ajoissa tehty. Taimikon varhaishoidon voi tehdä itse tai tilata työn metsäalan palveluntarjoajalta. Työn hinta vaihtelee poistettavan lehtipuuston määrästä ja paksuudesta riippuen 350-450 euroon hehtaarilta, toteaa metsänomistajien palvelupäällikkö Veikko Iittainen Suomen metsäkeskuksesta.

Taimikon varhaishoitoon voi hakea valtion Kemera-tukea, jota maksetaan 160 euroa hehtaarilta. Kemera-tukea saa, kun varhaishoitoa on tehty vähintään hehtaarin alalla, ja hoidettu alue koostuu vähintään puolen hehtaarin metsäkuvioista.

Kemera-tuen tarkemmista ehdoista on lisätietoa Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Webinaari varhaishoitokohteista

Metsäkeskus järjestää 4.6. metsänomistajille webinaarin, jossa kerrotaan Metsään.fi-palvelun varhaishoitokohteista, Kemera-tuesta ja taimikon varhaishoidon vaikutuksesta metsän kasvuun ja tuottoon. 

Webinaariin tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta Metsäkeskuksen Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla.

 

Metsäkeskus on tuottanut tietoa varhaishoitoa tarvitsevista taimikoista Metsään.fi-palveluun.

.