Puunkäyttö julkisessa rakentamisessa on kasvussa | Metsäkeskus

Puunkäyttö julkisessa rakentamisessa on kasvussa

Puuportaat Imatran Mansikkalan koulun sisätiloissa.
Imatran Mansikkalan koulu on tällä hetkellä Suomen suurin puukoulu. Kuva: Johanna Pulli
Lähivuosina yhä useammat koulut, päiväkodit, hoitorakennukset ja muut julkiset rakennukset valmistetaan puusta. Ympäristöministeriön tavoitteena on yli kaksinkertaistaa puurakentamisen osuus julkisesta rakentamisesta. Metsäkeskuksen puurakentamisen webinaarisarja tarjoaa monipuolisesti tietoa puurakentamisesta.

Uutinen 7.10.2020

Ympäristöministeriö julkaisi syyskuussa tavoitteet julkiseen puurakentamiseen. Tavoitteena on nostaa puurakentamisen markkinaosuus 45 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Viime vuonna puurakentamisen markkinaosuus oli 19 prosenttia kaikesta julkisesta rakentamisesta.

Erityisesti opetusrakennuksia on tarkoitus rakentaa jatkossa entistä enemmän puusta. Myös hoitorakennuksille, kokoontumisrakennuksille ja asuinkerrostaloille on asetettu puurakentamisen tavoitteet. 

Puurakentamisen koordinaattori Timo Nyyssölä Suomen metsäkeskuksesta pitää uusia tavoitteita hyvinä. Puurakentaminen vähentää ilmastopäästöjä, kun hiilidioksidia sitoutuu rakennuskantaan. Lisäksi rakentamisessa voidaan käyttää kotimaista, lähellä tuotettua puuta.  

Nyyssölän mukaan kunnat voivat vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon puusta rakennetaan.

– Kasvavilla kaupungeilla ja kunnilla on asemakaavoituksessa mahdollisuus luoda yhtenäistä puurakentamisen ympäristöä ja varata tontteja puurakentamiselle. Puukerrostaloja voidaan nykyään rakentaa kustannustehokkaasti ja kilpailukykyisesti. Julkiset rakennuttajat näyttävät suuntaa koko rakennusalalle, Nyyssölä sanoo. 

Puurakentamistietoa webinaareista

Metsäkeskuksen puurakentamishankkeet ovat tuottaneet yhteistyössä puurakentamisen webinaarisarjan. Webinaarisarjan kolme ensimmäistä osaa tarjoavat tietoa puurakennusten hiilijalanjäljestä, puurakentamisen kaavoituksesta sekä puurakenteiden palosuunnittelusta ja -mitoituksesta. 

Sarjan kolme ensimmäistä webinaaria pidettiin keväällä ja niiden tallenteet ovat Metsäkeskuksen webinaarit -sivuilla.

– Keräämme puurakentamisen webinaarisarjan aikana toiveita puurakentamisen aiheista, joista tarvitaan tietoa. Esimerkiksi puurakentamisen kustannuksista on tullut paljon kysymyksiä. Webinaarisarjan neljäs osa on ruotsinkielinen ja se pureutuu puurakentamisen kustannustehokkuuteen, Nyyssölä kertoo. 

Metsäkeskus edistää julkista puurakentamista, luo edellytyksiä teollisuuden puurakentamisen kasvulle ja kehittää alan yritysten toimintaympäristöä. Nyyssölä uskoo, että julkisen puurakentamisen kansalliset tavoitteet vievät eteenpäin maakuntien ja kuntien omia ilmasto- ja puurakentamisen ohjelmia. 

– Tätä työtä Metsäkeskuksen puurakentamisen hankkeet haluavat olla tukemassa, Nyyssölä sanoo.

Ympäristöministeriö: Julkisen puurakentamisen kansalliset tavoitteet

Lue myös uutinen: Tuore kaavoitusopas esittelee keinoja puurakentamisen edistämiselle 

Oletko kiinnostunut puurakentamisesta? Tilaa uutiskirje

Seuraa puurakentamisen tapahtumia Metsäkeskuksen tapahtumakalenterista.

 

 

.